Nye boliger helt ned i vandkanten

For næsten en halv milliard kr. køber svenske Balder to boligblokke, som om halvandet år står klar helt ned til vandkanten.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Havneholmen, området mellem Fisketorvet og havneløbet, er på vej til at få et stort boligprojekt med 184 lejligheder, som skal stå klar i foråret 2016 og får det børsnoterede svenske ejendomsselskab Balder som ejer.

»Vi er rigtig godt tilfredse med projektet, som får en samlet værdi i underkanten af en halv milliard kroner,« siger Peter Nymann-Jørgensen, administrerende direktør for Skanska i Danmark.

Langt tilløb

Det danske selskab indgår i den kæmpestore svenske byggekoncern og har sammen med det nu hedengangne Sjælsø Gruppen stået for stort set al projektudvikling på Havneholmen, den nordligste del af Sydhavnen.

Kvarteret har i dag omkring 1.000 indbyggere og dobbelt så mange arbejdspladser, blandt andet i det store indkøbscenter Fisketorvet.

Det nye boligprojekt, som er døbt Skibbroen, ligger på arealer, som egentlig var udlagt til erhverv, men Skanska har med en ny lokalplan fået ændret formålet til boliger – efter at have ejet jorden i en halv snes år.

»Det var oplagt at kigge på boligmarkedet, hvor der er stor efterspørgsel i kraft af den store tilflytning til København, og vores interesse går i samlet salg til én investor,« fortæller Peter Nymann-Jørgensen.

Svensk investor

Skibbroen-projektet er Balders femte københavnske investering og bringer ejendomsselskabet op på danske mursten for lidt over to milliarder kroner.

»Vi synes, at det danske marked er fantastisk og har stort potentiale. Og alle vores danske investeringer har været gode,« siger Marcus Hansson, som er finanschef på hovedkontoret i Gøteborg og jævnligt er i København.

Balder opfatter sig som en langsigtet investor og har i Danmark særligt haft øje for boliger, der lejes ud.

Metro på vej

På Havneholmen får selskabet om halvandet år overdraget de små 200 lejligheder, som i gennemsnit er omkring 95 kvadratmeter og har tre værelser – altså familieboliger i den lidt mindre ende af skalaen.

Byggeriet er fordelt på to blokke og omfatter også lejligheder med to og fire værelser, og alle boliger ligger tæt på havneløbet og har enten altan eller en stump have.

Det maritime præg i området bliver fastholdt, bandt andet ved at der bliver bevaret husbåde.

Formentlig fra 2023 får beboerne i Skibbroen en metrostation i baghaven, når den kommende Sydhavnsmetro ventes at åbne. Indtil da er Dybbølsbro, med binavnet Fisketorvet, nærmeste station, som bliver betjent med S-tog.

Kontorer på bedding

Skanska er også på vej med kontorbyggeri i nabolaget, selv om boliger i øjeblikket har mest medvind i hovedstaden.

Et stenkast mod nordøst har smykkekoncernen Pandora for ganske nylig besluttet at få opført et helt nyt hovedkontor, som Berlingske Business kunne løfte sløret for. Og på nabogrunden mod sydvest arbejder Skanska på at kunne igangsætte et større kontorbyggeri, der vil afskærme Skibbroen mod den trafikerede Vasbygade og Ring 2. Boligprojektet er tegnet af Holscher Nordberg, og Skanska er selv totalentreprenør, men har ikke længere byggeaktivtiteter i Danmark. Derfor er KPC hyret som såkaldt styringsentreprenør.

Del af Sydhavnen

Samlet er Sydhavnen et af seks særlige udviklingsområder for Københavns Kommune.

Opremset fra syd består bydelen af Sluseholmen, Teglholmen, Enghave Brygge og altså Havneholmen. Store dele af arealerne er historisk inddæmmet land, som især har været brugt til industri og havneaktiviteter.

For en halv snes år siden blev en gradvis forandring sat i gang, og efterhånden har Sydhavnen nået knap halvdelen af det langsigtede mål om 19.000 indbyggere og 22.500 arbejdspladser.

Særligt Sluseholmen har fået mange lejligheder, og adskillige boligprojekter er også på vej i de øvrige kvarterer, heriblandt altså Skibbroen.

Blandt de større arbejdspladser i Sydhavnen er – foruden Fisketorvet og Aller Media på Havneholmen – TV2, TDC og Aalborgs Universitets københavnske afdeling fra 2012.