Svensk appetit på danske mursten

Svenske Balder har investeret over to mia. kroner i Storkøbenhavn – og har kig på endnu mere. Især det første danske opkøb vakte opsigt.

Foto: Mikkel Østergaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med købet af Skanska-projektet Skibbroen med 184 boliger til små 500 millioner kroner kommer svenske Balder op på foreløbig fem danske investeringer, som samlet runder 1.000 boliger og mursten for pænt over to milliarder kroner. Og det bliver næppe den sidste placering her til lands for det børsnoterede selskab, der samlet har fast ejendom for knap 28 milliarder danske kroner.

»Vi opfatter Danmark som et fantastisk marked med stort potentiale, og hvor det er let at gøre forretninger. Vi vil gerne vokse i Danmark og kigger løbende på projekter i områder som Amager, Nordhavn, Ørestad, Havneholmen og Teglholmen,« siger finanschef Marcus Hansson til Berlingske Business.

Meldingen må være sød musik i overborgmester Frank Jensens (S) ører. Han deltog i foråret for femte gang i den internationale Mipim-ejendomsmesse i Cannes for at tiltrække udenlandsk kapital til hovedstadens omfattende byudvikling.

»Det er vigtigt for mig at sende det signal, at der er politisk opbakning til, at udenlandske investorer tager del i udviklingen med blandt andet nye boliger. I Danmark har vi et åbent og transparent marked, det er ikke en lukket fest for lokale investorer,« sagde han i marts.

Langsigtet investor

Balder har ikke opstillet præcise mål for sin danske fremmarch, for de konkrete investeringer afhænger ifølge Marcus Hansson af, hvor de bedste forretninger ligger. Herhjemme kan det både – som hidtil – ske ved at købe færdige bygninger og ved at overtage projekter eller ubebygget jord. Og selv om Balder mest har haft kig på boliger, kan flere erhvervskvadratmeter også komme på tale ligesom i hjemlandet.

»Vi tænker langsigtet for eksempel 30 år og har ingen exit-strategi. Vi køber for at beholde og leje ud,« forklarer Hansson.

Han har kontor i hovedsædet i Gøteborg og var for små to uger siden senest i København, hvor Balders danske fremstød er koncentreret.

Da Balder kom til landet i januar 2012, skete det med et opkøb af et af landets mest omtalte boligkomplekser: Østerfælled Torv med godt 500 lejligheder og en dramatisk historie.

Komplekset på Østerbro var med til at koste Amagerbanken livet – det var igennem flere ejendomsinvestorer og endte med en belåning omkring halvanden milliard kroner, langt over den reelle værdi, da finanskrisen havde sat ind. Derimod var en pris på 1,1 milliard kroner anderledes velegnet til at skaffe et fornuftigt afkast, mente Balder. Og dét var i 2012, da København var begyndt at have stor tilflytning, så boligmarkedet bedrede sig, og da obligationsrenten lå meget lavere, så en investering på fire-fem pct. nærmest var dobbelt op i forhold til obligationer.

Allerede dengang signalerede Balder yderligere interesse for Danmark, og det har holdt stik.

Sidste år købte Balder både 75 lejligheder af Sjælsø Gruppen og senere et projekt med 205 boliger af Arkitektgruppen, begge i Ørestad. Tidligere i år fulgte købet af Cirkusbygningen tæt på Tivoli – her er sammenhængen nok, at den daglige bruger, ligeledes svenske Wallmanns Salonger, gerne vil sælge murstenene og fortsætte som lejer.

Mange udlændinge

Også mange andre udlændinge end Balder har fundet vej til Danmark, som investorer i stigende grad opfatter som »sikker havn« med stabile statsfinanser og valutaforhold samt lav rente.

Andre svenske investorer er Briggen/Castellum, Genesta, NIAM og Sveafastigheter, fra Norge pensionskassen KLP og fra Finland CapMan, som har opkøbt stribevis af boligejendomme.

Investorer med udgangspunkt fra London omfatter Aberdeen, Meyer Bergman, M7 Real Estate, Standard Life og Solstra, der ejer Bella Center/Crowne Plaza. Andre investorer med kig på Danmark er eksempelvis Blackrock og Oaktree fra USA. Bouwfonds fra Holland, tyske ECE med Rosengårdscentret, tværnordiske NREP med blandt andet flere butikscentre, tyske Patrizia samt franske Unibail-Rodamco, der ejer Fisketorvet.