Nu skal der bygges i den øde del af Ørestad

By & Havn gør klar til, at byggemaskinerne også kan komme i gang i det fjerde og foreløbig næsten øde kvarter i Ørestad.

Animation fra tegnestuen Transform. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det offentlige udviklingsselskab By & Havn går nu i gang med forarbejdet til, at der kan bygges især boliger i Amager Fælled, Ørestads fjerde og næsten ubebyggede kvarter, som ligger mellem Ørestad City og Ørestad Nord. Det budskab kom frem på et investormøde onsdag ved den internationale ejendomsmesse Mipim i Cannes - efterhånden er udviklingen nemlig nået så langt i de tre øvrige kvarterer, at det er blevet Amager Fælleds tur.

»Vi går nu i gang med forarbejdet og skal drøfte udviklingen med kommunen. Det skal overvejende være boliger, og jeg forestiller mig, at vi kan få byggerier i gang fra 2018-2019,« uddybede administrerende direktør Jens Kramer Mikkelsen over for Berlingske Business.

Tilløbet er på to-tre år eller lidt mere, fordi By & Havn skal have udarbejdet en samlet plan for området og formentlig vil holde en arkitektkonkurrence, som det er sket flere andre steder i den langstrakte Ørestad.

Byudvikling i etaper

De langsigtede planer for Ørestad var, at udviklingen først skulle ske i Ørestad Nord og Ørestad City lige nord for Amagermotorvejen og jernbanen til lufthavnen - og derefter i Ørestad Syd. Til allersidst kom Amager Fælled. I Ørestad Nord kan By & Havn snart melde helt udsolgt - her ligger blandt andet DR-byen, IT-universitetet og snart også Nordeas danske hovedsæde. I Ørestad City er der ret få usolgte grunde tilbage - hovedsageligt vest for det store Field's-indkøbscenter. Bydelen har mange kontorer og boliger, men også gymnasium og hotel.

Ørestad Syd, der ligger syd for motorvejen, har kontorer og erhverv i den nordlige ende og store boligblokke i sydøst, blandt andet den prisbelønnede 8tallet-bebyggelse. Desuden er Royal Arena, en folkeskole og en skøjtehal på vej, og boligjorden omkring arenaen er stort set udsolgt. Den største tilbageværende klump her er det store Kalvebod-område i den sydvestlige del af kvarteret, og her varslede By & Havn på investormødet salg af jord og byggeretter fra denne sommer med de første spadestik i 2016.Dermed øjner udviklingsselskabet, at der inden for ganske få år kan blive brug for jorden i Amager Fælled-kvarteret, der mod syd er afgrænset af Vejlands Allé. Kvarteret er - ligesom de øvrige dele af Ørestad - gennemskåret af metroen, og i en smal bræmme på østsiden af højbanen er opført blandt andet boliger. Byggeplanerne omfatter derfor et stort areal vest for metroen, men kun i den sydlige del af kvarteret, for umiddelbart nord for ligger den fredede Grønjordssø - der har navngivet kæmpekollegiet lige i nærheden.

Samlet set har By & Havn i skrivende stund solgt Ørestadsjord med byggeretter for cirka 1,7 millioner kvadratmeter og har usolgt jord tilbage med ret til at bygge knap en million kvadratmeter.