Novozymes-aktiens optur overrasker analytiker

Enzymkæmpen Novozymes måtte torsdag morgen endnu engang skære i sine forventninger til årets salgsvækst. Alligevel buldrer Novozymes-aktien af sted med en stigning på over 7 pct. Stigningen kommer bag på aktieanalytiker i Sydbank.

Novozymes-aktien stryger i vejret på trods af, at selskabet sænker sine forventninger til årets salgsvækst. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen

Udfordringerne tårner sig op for Novozymes, der kæmper en hård kamp i et vanskeligt marked og har problemer med at få salgsvognen til at rulle. Torsdag morgen måtte selskabet endnu engang nedjustere sine forventninger til årets resultat, men de dårlige nyheder har ikke ramt Novozymes-aktien, der strutter af selvtillid i det danske eliteindeks med en stigning på over 7 pct. kort før middag.

Den umiddelbare forklaring på opturen kan være, at investorerne havde frygtet, at dagens regnskabsopdatering fra Novozymes kunne have været langt mere nedslående.

»Novozymes er udfordret på salgsfronten. Og der er ikke noget i dette regnskab, der indikerer, at de udfordringer er ved at blive løst. Måske er logikken bare så simpel, at investorerne havde frygtet noget, der var endnu værre - altså, at indtjeningen var blevet trykket ned sammen med salget, men det er ikke sket,« siger Morten Imsgaard, der dækker Novozymes-aktien for Sydbank.

Novozymes-aktien stiger kraftigt i kølvandet af regnskabet og trækker i den grad fra i C20 CAP-indekset. Og med baggrund i dagens status fra den danske enzymkæmpe er det en udvikling, der kommer bag på Sydbanks Novozymes-analytiker.

»Jeg er pænt overrasket, at aktien stiger så meget på regnskabet i dag. For mig at se handler den mere langsigtede historie i Novozymes om, at selskabet skal kunne sandsynliggøre over for aktionærerne, at vækstpotentialet er intakt. Og Novozymes bliver i øjeblikket presset af nogle markedsforhold, som selskabet ikke har fuldstændig kontrol over,« siger Morten Imsgaard.

Han peger på, at selskabets solide indtjening kan have lokket en række kortsigtede investorer frem på banen.

»Der synes at være en lettelse over, at indtjeningen er god, mens der så bliver set lidt igennem fingre med, at salget er knapt så godt. For den kortsigtede investor handler det jo også mest om bundlinje, mens udfordringer med salget fylder mindre,« vurderer Imsgaard.