Novozymes har nu næsten halveret vækstmålet siden årets start

Novozymes neddrosler forventninger til salg og indtjening efter kvartalsoverskud på 2,1 mia. kroner. I alt er vækstmålet næsten halveret siden årets start.

Novozymes administrerende direktør Peder Holk Nielsen Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Der er fortsat grus i maskineriet hos Novozymes, der atter en gang må nedjustere forventningerne til årets resultat. Det er trejde gang i år, at enzymkæmpen sænker forventningene.

Således lyder det nu, at forventningen til årets organiske salgsvækst lander på 4-5 procent, mens det tidligere hed 4-7 procent. Det er dermed den seneste neddrosling i en lang række hos Novozymes.

Novozymes’ topledelse nedjusterede sine langsigtede vækstmål i januar fra tidligere ti procent om året i gennemsnit til i stedet otte-ti procent i gennemsnit om året.

Vækstmålet for 2015 blev samtidig sat til 7-9 procent, men i august blev det sænket til 4-7 procent, og nu hedder det altså 4-5 procent. Vækstmålet for i år er således kun halvdelen af, hvad den gennemsnitlige langsigtede vækstambition var i begyndelsen af året.

Årsagen til Novozymes' nedtur skal findes på den anden side af Atlanterhavet, hvor den amerikanske bioethanolindustri har svære vilkår og derfor vælger andre, mindre lukrative enzymløsninger. Samtig raser en priskrig på vaskemiddel, der har fået Novozymes' største kunde, Procter & Gamble, til at droppe en række enzymer i deres vaskemiddel for at holde prisen nede.

Novozymes kommer ud af tredje kvartal med en omsætning på 10,5 milliarder kroner, hvilket er fire procent mere end samme kvartal sidste år. Dermed er fremgangen i omsætningen samtidig halveret.

Resultatet ender med fremgang på over 10 procent til 2,1 milliard kroner. En del af den fremgang skyldes dog gunstige valutakurser. Dollarkursen er således 20 procent højere end samme kvartal sidste år.

Siden Novozymes-aktien toppede i august, er kursen faldet med over 23 procent. Topchef Peder Holk Nielsen erkendte i et interview med Berlingske Business i forrige uge, at Novozymes over for en udfordring med at genskabe investorernes tillid.

»Min opgave er jo i høj grad at sørge for, at den ridse, vi har fået i tilliden til vores langsigtede mål, hurtigst muligt bliver pudset op igen. Et af redskaberne er kortsigtet performance. Man kan ikke hele tiden kun tale om fremtiden, hvis man ikke leverer nu og her,« sagde han i den forbindelse.

Ti dage senere, nedjusterer Novozymes altså nu endnu en gang. Sprøgsmålet er nu, hvordan investorerne modtager den information.

Rettelse: vi skrev tidligere, at Novozymes' vækstmål var halveret siden januar. Det var fejl, der skyldes en forveksling af de langsigtede og de kortsigtede vækstmål. Det er nu rettet.