Nordkoreansk bombe og kinesisk uro tynger asiatiske markeder

Både i Australien og Japan udløser kinesisk uro og formodet sprængning af brintbombe nedgang på aktiemarkederne.

Den nordkoreanske leder Kim Jung Un tilbage i april 2014 under en øvelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: © KCNA KCNA / Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nordkoreanske bombesprængning onsdag har fremkaldt nervøse trækninger hos de handlende på flere asiatiske markeder.

Ifølge nyhedsbureauet AP faldt Japans førende indeks Nikkei 225, ligesom Sydkoreas Kospi-indeks tabte terræn oven på nyheden. Også i Hong Kong og Australien dykkede markederne.

Det er indtil videre uvist, hvad der præcist er foregået omkring sprængningen. Nordkorea har selv bekræftet at have testet en brintbombe, men det tvivler Sydkorea på, der mener, at bomben »blot« har været tilsat brint. Uanset indholdet har den affødt harske reaktioner fra både Japan og Kina.

Det er dog ikke kun beslutningerne i Nordkoreas hovedstad, Pyongyang, der får markederne til at reagere negativt. Også tiltagende uro om Kinas økonomi spiller ind.

En rapport om verdens næststørste økonomi viser nemlig, at aktiviteten i Kinas servicesektor er løjet gevaldigt af. Faktisk er fremgangen i aktiviteten i december på det laveste niveau i 17 måneder, skriver Reuters.

De kinesiske aktier steg dog onsdag. Blandt andet i kølvandet på, at det blev bebudet, at et salgsforbud rettet mod store investorer indført i juli alligevel ikke sløjfes fredag som ventet.

Forbuddet blev indført i juli under aktienedturen på de kinesiske markeder. Kort fortalt er reglerne et forbud mod at sælge aktier, hvis man har en ejerandel på over fem procent i en virksomhed på en kinesisk børs.

Det gælder også for udenlandske investorer, men det er dog få udenlandske investorer, der ejer så store portioner på markederne i Shenzhen og Shanghai.

Det danske marked åbner i minus. Efter kort tids handel falder C20 Cap-indekset 0,3 procent ifølge Ritzau Finans. Det følger en stigning på 0,9 procent tirsdag, men indekset er stadig i minus for 2016.