Kina slår hårdt ned på illegale undergrundsbanker

Enorme summer bliver hvert år sendt ulovligt ud af Kina og brugt på boligkøb og investeringer i udlandet. Myndighederne sætter nu ind over for de illegale foretagender, der står for overførslerne.

Borgere i Kina må officielt kun udføre det, der svarer til 50.000 dollar om året, men det er langt større beløb, der føres ud via ulovlige banker, som står bag diverse mere eller mindre udspekulerede fremgangsmåder. ?Arkivfoto: Fred Dufour/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kina har for alvor gjort sit indtog på det globale boligmarked. På verdensplan stod kinesiske købere sidste år for opkøb til en værdi af flere hundrede mia. kr. Los Angeles, Sydney og Vancouver er nogle af de mest populære byer.

I Sydney står kinesere bag en fjerdedel af alle handler med nyopført beboelsesejendom, og i Vancouver har den kinesiske interesse været med til at fordoble priserne på ti år. I USA må naboerne fra Canada se sig forvist til andenpladsen på listen over, hvilke nationaliteter der investerer flest dollar i boligkøb.

Det gør i stedet kineserne – der gennemsnitligt lægger over fem mio. kr. per køb, hvilket kan undre. For hvordan kan det lade sig gøre, at så mange kinesere kan investere så mange penge, når det på papiret ikke burde være muligt? Den kinesiske lovgivning på området er ganske klar. Borgere i Folkerepublikken Kina må maksimalt føre 50.000 amerikanske dollar ud af landet om året. Reglerne er skruet sådan sammen for at undgå kapitalflugt og give de kinesiske myndigheder bedre mulighed for at styre og overvåge økonomien.

Men det ser ganske mange kinesere stort på. Fra middelklassen og opefter og for dem med mindre legitime indtægter er interessen for at få penge ud af landet stor. Det findes der forskellige forklaringer på.

Det kan være emigration eller et boligkøb til sønnen eller datteren, der skal læse i udlandet. Måske bunder det i en vurdering af, at investeringer hjemme i Kina kan være en uforudsigelig affære – tænk bare på sommerens aktiekollaps. I andre tilfælde er der tale om klokkeklar hvidvaskning af ulovligt tilegnede midler.

Hvor stort et beløb, det i alt drejer sig om, er i sagens natur svært at slå fast. Banken UBS estimerer, at der sidste år blev sendt, hvad der svarer til 2.250 milliarder kroner ud af Kina, mens investeringsbanken Goldman Sachs vurderer, at omkring 1.390 milliarder kroner blev ført ud af Kina i ugerne efter, at den kinesiske centralbank devaluerede landets valuta i sommer.

Summerne er med andre ord enorme – og en god forretning i sig selv. Illegale, kinesiske undergrundsbanker har længe tjent store penge på at skaffe kapital ud af landet mod en kommission på nogle procenter. Deres metoder er mangfoldige – og næsten altid ulovlige.

Nogle af dem er uhyre lavpraktiske – som at tape pengestakke fast til kroppen. Andre kræver, at et utal af personer er involveret. Det er tilfældet i en hyppigt anvendt fremgangsmåde, hvor kunden først afleverer et beløb til undergrundsbanken i Kina, der derefter splitter det op og foretager mange mindre overførsler til udlandet, hvor pengene til sidst samles på en aftalt konto. Metoden kræver derfor, at det er muligt at finde nok personer i Kina, der er villige til at bruge deres private bankkonti til formålet.

Opdigtede køb af udenlandske varer er en anden klassiker. Kundens kinesiske valuta bliver i Kina. Han afleverer dem til undergrundsbanken, der beder sine kontakter i udlandet sætte et lignende beløb i en anden valuta ind på kundens konto i et andet land. Typisk involverer metoden en kinesisk handelsvirksomhed med samarbejdspartnere i udlandet, der kan udstede fakturaer på fiktive varer eller services.

Mange af de illegale banker har hjemme i det sydlige Kina tæt ved grænsen til Hongkong, der ofte er første stop, før pengene sendes videre til deres mål. Det samme gælder den tidlige portugisiske koloni Macau, der i dag mest er kendt for sine mange kasinoer, hvor hvidvaskning af penge er et velkendt fænomen. Den politiske ledelse i Kina har længe haft bekæmpelse af korruption som en topprioritet. Det er en af grundene til, at turen nu er kommet til en oprydning i den mere lyssky del af det finansielle system. Politiets kampagne har ført til masseanholdelser og razziaer i flere byer. Over 100 undergrundsbanker er blevet lukket, hvilket har sat en stopper for overførsler på sammenlagt 730 mia. kr. Ifølge kinesiske medier har det dog ikke betydet, at det ikke længere kan lade sig gøre at få penge ud af landet. Men prisen for at få det gjort er steget.