Nordeas finanstopfolk fik 100 procent bonus i 2009

Nye tal viser, at topledelsen og centralt ansatte i Nordeas finans- og investeringsdivision fik en bonus på ca. 100 procent af grundlønnen i 2009. Ledelsen fik i alt 7,7 mio. kr. hver i snit, mens 344 andre ansatte i snit modtog godt 1,4 mio. kr. Hovedparten går til Danmark eller danskere. (Opdateret kl. 11.35)

Foto: MAURITZ ANTIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som andre storbanker har Nordea været ude i et voldsomt stormvejr på grund af bankens bonuspolitik, men topchef Christian Clausen og bestyrelsesformand Hans Dalborg har kraftigt forsvaret bankens bonussystem, og blandt andet henvist til, at bonusbetalinger kun udgører ca. 10 pct. af de samlede lønudgifter.

Hvis man ser på udvalgte dele af Nordea, er billedet dog noget anderledes. Det fremgår af nye oplysninger, som Nordea er kommet med længe efter offentliggørelsen af årsrapporten.

7,7  mio. kr. i snit til ledelsesgruppe


Her fremgår det, at topledelsen for området Capital Markets og opsparing tilsammen modtog 23,1 mio.kr. i fast løn, pension og frynsegoder, eller 3,8 mio. kr. for hver af de seks medlemmer i topledelsen. Hertil kommer yderligere 23,1 mio. kr. i bonus, eller i alt godt 46 mio. kr., svarende til 7,7 mio. kr. pr. hoved.Nordea oplyser ikke hvem der har modtaget millionerne, men der er formentlig tale om fire danskere, nemlig chefen for Capital Markets Products, Peter Nyegaard; chefen for opsparingsprodukter og kapitalforvaltning, Allan Polack; chefen for Nordic Private Banking, Henrik Priergaard og chefen for International Private Banking, John Mortensen. Hertil kommen formentlig chefen for Nordea liv og pension, Johan Sidenmark, og den overordnede chef for hele divisionen, norske Gunn Wærsted.

Godt 1,4 mio. kr. til "risikotagere"

Ud over topledelsen har Nordea også udnævnt 344 personer i divisionen til at være "risikotagere" efter det svenske finanstilsyns definition. Det er personer, der har funktioner, hvor de har en "ikke uvæsentlig" betydning for bankens smalede risikorprofil. Det er typisk f.eks. børsmæglere, der direkte eller indirekte handler for bankens egne penge.

De 344 "risikotagere" delte i 2009 en samlet fast løn på 240 mio. kr., eller ca. 700.000 kr. pr. person, men hertil kommer en bonus, der i 2009 samlet set var på 249 mio. kr., eller 104 procent af den faste løn. Dermed kom lønsnittet inklusive bonus op på 1,42 mio. kr. pr. "risikotager".

De resterende 4.730 ansatte i kapitalmarkeds- og opsparingsdivisionen fik til sammenligning en fast løn på 600.000 kr. i snit, og en bonus der i gennemsnit var på 250.000 kr., hvilket gav en samlet løn på 850.000 kr. pr. ansat.

Til sammenligning var der blot 5 "risikotagere" i Nordea Bank Danmark i 2009, som i snit fik en løn på 2,1 mio. kr. og en bonus på 450.000 kr., mens de almindelige ansatte i den danske bankforretning modtog en fast løn på 470.000 kr. inkl. pension og en bonus på 30.000 kr. Det tal inkluderer dog topledelsen i Nordea Bank Danmark, med landechef Peter Schütze i spidsen, fordi Nordea ikke ønsker at oplyse bonus for de tre chefer i den danske bankforretning. 
 
I øvrigt oplyser Nordea, at ansatte i filialnettet ikke modtager bonus, men derimod en overskudsdeling i form af aktier, der er bundet i syv år. Alle Nordea-ansatte modtog sidste år Nordea-aktier for 22.300 kr. hver.