Microsoft klar med sin første PC nogensinde

Den amerikanske softwaregigant Microsoft sætter alle sejl til med en større lancering af nye produkter og satser på, at Windows 10 skal være murbrækkeren på også mobilområdet.

Sådan ser Microsoft første egenproducerede bærbare PC, Surface Book, ud. Panos Panay, divisionschef for Surface-produkterne, fremviste den tirsdag aften i New York. Foto: Andrew Burton, Getty Images/AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew Burton
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Microsoft er på vej tilbage i spillet og vil op i 1. division med hjælp fra sin første bærbare PC, nye Lumia-telefoner og en ny Surface Pro-tavlecomputer, som alle kommer med det nye Windows 10-styresystem.

Dermed går Microsoft direkte efter at få en position som Apple ved at satse på de dyrere produkter og - ifølge topchef Satya Nadella - på at kunne bruge Windows på alt udstyr med de fordele, som det medfører ikke konstant at skulle skifte.

Dobbelt så hurtig som Apple

Den nye Surface Book er en bærbar PC, som ifølge den amerikanske softwaregigant selv er to gange så hurtig som Apples Macbook Pro. Den 13,5 tommer store Surface Book, som vil koste fra 1.500 dollars eller 9.900 kroner, kommer i handelen 26. oktober men vil ikke i første omgang nå til Danmark. Skærmen har en opløsning på 267 pixler pr. tomme og er udstyret med en museplade af glas.

Samtidig lanceres tre nye Lumia-telefoner. Den 5,2 tommer store Lumia 950 og den 5,7 tommer store Lumia 950 XL vil fra november kunne købes, også i Danmark, for henholdsvis 599 og 699 euro, mens prisen på Lumia 550, som er 4,7 tommer stor og kommer til december, endnu er ukendt. 950-telefonerne har et kamera med en opløsning på 20 megapixler på bagsiden, op til 32 gigabyte lagerplads og kan optage i ultra-HD-opløsning.

Microsoft har siden overtagelsen sidste år af Nokias mobilproduktion skåret ned på bredden og vil nu satse på færre modeller i den dyrere ende og læner sig dermed også her op ad Apples strategi. De nye Lumia-telefoner er Microsofts første med Windows 10 som styresystem på mobilsiden. Windows 10 kom i 29. juli til PCer og tavle-PCer og er Microsofts første styresystem, som er identisk på tværs af PCer, tavle-PCer, mobiltelefoner og senere også Microsofts spillekonsol, Xbox. Windows 10 bruges nu på 110 millioner forskellige apparater, siger Microsoft, som har gjort det gratis i et år at opgradere fra Windows 7 og Windows 8.

Større og lettere Surface Pro 4

Hvor Microsoft-telefonerne ikke har været de store salgshit, og Windows i dag kun findes på omkring tre-fire procent af alle nye smartphonetelefoner leveret fra fabrikken, har Microsoft haft en heldigere hånd med sine Surface-tavlecomputere, efter at børnesygdommene fra de første udgaver nu er fortid.

Den nye 12,3 tommer store Surface Pro 4 er større men tyndere og lettere end forgængeren fra sidste år, Surface Pro 3. Surface-tavlecomputerne er en skærm, hvortil man kan koble et tastatur og bruge den som en helt almindelig PC med Windows. Den nye 4er kommer i handelen 26. oktober til priser fra 7.500 kroner og opefter (dyreste model med 16 gigabyte RAM-arbejdshukommelse og 512 gigabyte lagerplads står i 19.000 kroner). Dertil kommer et tastatur til 1.200 kroner samt en særlig Surface Pen med lang batteritid og udskiftelige stifter.

Surface Pro 4 er ifølge Microsoft 50 procent hurtigere end Apples Macbook Air. Grundmodellen har fire gigabyte RAM og 128 gigabyte lagerplads.