Google og Microsoft begraver stridsøksen

Det skal være slut med de evindelige patentslagsmål - nu skal der i stedet samarbejdes.

Foto: ROBERT GALBRAITH. Siden Satya Nadella i februar 2014 overtog roret i den amerikanske softwaregigant Microsoft, er stilen blevet lagt om. Arkivfoto: Robert Galbraith, Reuters/Scanpix
Læs mere
Fold sammen

To af verdens IT-giganter, Google og Microsoft, har besluttet at droppe de slagsmål, som de har ført mod hinanden i retten for at få penge for, at modparten bruger patentbeskyttet teknologi.

20 patentsager, som de to amerikanske giganter fører mod hinanden i USA og Tyskland, bliver derfor nu skrinlagt, skriver nyhedsbureauet Bloomberg, der dog ikke kan fortælle mange detaljer om selve aftalen, som bekræftes af Google og Microsoft, der dog heller ikke vil ud med enkelthederne.

Google har blandt andet krævet penge af Microsoft, fordi Microsoft i sin spillekonsol Xbox bruger patenterede funktioner, som Google ejer retten til. Omvendt har Microsoft tidligere sat en stopper for, at Google kunne bruge andre teknologier i de smartphonetelefoner, som Motorola producerede. Google ejede dengang Motorola, som siden er blevet solgt til den kinesiske mobilgigant Lenovo.

Slagsmålene har stået på i fem år, men nu vil de to giganter i stedet arbejde sammen på flere områder, heriblandt at udvikle en gratis, ny teknologi til at komprimere film, så det kan gå hurtigere at hente og se film fra nettet. I dette samarbejde deltager også internetgiganten Amazon og streamingtjenesten Netflix.

»Google og Microsoft er enige om at samarbejde om visse patentspørgsmål og arbejde sammen på andre områder i fremtiden til gavn for vore kunder,« hedder det i en fælles udtalelse.

Microsoft har, siden Satya Nadella blev ny topchef i februar 2014, lagt sin stil og forretning helt om og satser nu meget bevidst på netaktiviteter. Satya Nadella sendte da også et »Velfortjent«, da Googles hidtidige Android-chef, Sundar Pichai, blev udnævnt til ny chef for alle Googles internetaktiviteter i forbindelse med Googles nylige omlægning og navneskift på moderselskabet til Alphabet.

De to selskaber konkurrerer dog fortsat på livet løs. Således har Google tidligere i denne uge lanceret sin første, egen tavle-PC, som skal konkurrere direkte med Microsofts succesrige Surface, ligesom Microsofts søgemaskine Bing stadig kæmper for at vinde terræn fra Googles søgemaskine.