Microsoft vil rense luften efter privatlivskritik

For første gang siden lanceringen af Windows 10 forholder en Microsoft-topchef sig til den megen kritik.

Windows 10 er det første styresystem fra Microsoft, som bliver ens på tværs af alt udstyr: PCer, tavle-PCer, mobiltelefoner og Xbox-spillekonsollen. Men der er knas med privatlivsindstillingerne. Arkivfoto: Peter Steffen, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: A3794/_Peter Steffen

Microsoft forsøger nu at rense luften efter megen kritik af, at det nye Windows 10 som standard er sat op til at indsamle masser af personlige oplysninger om brugerne og sende dem til den amerikanske softwaregigant.

Microsofts øverste chef for Windows, Terry Myerson, rykker to måneder efter lanceringen af den nyeste Windows-udgave ud med en forklaring på dataindsamlingen, der ifølge ham »indsamler oplysninger, således at produktet virker bedre for dig«. Han understreger samtidig, at »du bevarer selv kontrollen med muligheden for at bestemme, hvilke oplysninger der indsamles«.

Første reaktion

Siden 29. juli har det været gratis for alle med Windows 7 eller Windows 8 at opgradere til det nye Windows 10, som kombinerer de to tidligere udgaver på en måde, som har fået mange anerkendende ord. Men Microsoft har valgt, at Windows 10 som standard indsamler en masse oplysninger fra den PC eller tavle-PC, hvor det installeres, og det kræver en vis indsats at slå funktionerne fra, fordi de ikke alle er lige åbenlyse.

Det har givet Microsoft en del kritik for ikke at respektere privatlivets fred og for ikke åbent at lægge frem, hvilke oplysninger der samles ind, og det er den kritik, som Terry Myerson nu for første gang reagerer på.

Han anerkender, at Microsoft faktisk indsamler personlige oplysninger om brugerne og om det udstyr, som Windows 10 er installeret på.

»Modsat visse andre platforme scanner hverken Windows 10 eller nogen anden Microsoft-software, uanset hvilke indstillinger for privatliv man vælger, ikke indholdet af din e-mail eller anden kommunikation eller dine filer for at levere målrettede annoncer til dig,« skriver Terry Myerson, som dog samtidig understreger, at den digitale assistent, Cortana, som endnu ikke virker på dansk, er nødt til at kende flere personlige oplysninger for at kunne give den bedste betjening.

Læser ikke indholdet i mails

»Man bliver spurgt, om man ønsker at slå funktionerne til, og får yderligere muligheder for at tilpasse privatlivsindstillingerne,« siger Terry Myerson, som samtidig understreger, at de oplysninger, som Windows 10 samler ind bliver krypteret, altså kodet, når de sendes til Microsofts servere, som står »sikre steder«.

Ifølge netanalysefirmaet Statcounter er Windows 10 nu installeret på 16,4 procent af alle de PCer, som bruges til at tilgå sider på nettet med. Meget snart bliver antallet af PCer med Windows 8.1 dermed overhalet. Windows 8.1 har lige nu en andel på 17,55 procent, mens Windows 7 fortsat ligger på 40,21 procent.

Konsekvensen af den megen kritik af Windows 10 er bl.a., at det tyske O&O Software har udviklet en gratis app, ShutUp10, som med få klik kan lukke alle hullerne og give et overblik over, hvad Windows 10 sender af sted. Alle funktionerne vises, og man kan let slå dem fra, hvis man ikke ønsker dem.