Kineserne har taget patentføringen

De store teknologiproducenter skyder den ene patentansøgning af efter den anden for at komme først. Kun Sverige er med i top 10.

Der er rift om at komme først og få rettighederne til nye teknologier. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Det vælter ind med patentansøgninger fra de store teknologiproducenter, og der er en klar kinesisk føring i at sikre sig retten til værdifulde opfindelser, før konkurrenterne gør det.

Den kinesiske mobilproducent ZTE topper verdenslisten over indgivne patentansøgninger i 2012. 3.906 kom der fra ZTE. Til sammenligning sendte japanske Panasonic, som er nummer to, 2.951 anmodninger.

USA topper, Sverige er nr. 10

Det fremgår af årsopgørelsen fra den internationale patentorganisation WIPO. I alt blev der indgivet 194.400 patentansøgninger, hvilket er 6,6 procent flere end i 2011.

Det mest aktive land er USA, efterfulgt af Japan, Tyskland og Kina. Sverige er som nummer ti det eneste nordiske land på top 10-listen, og den svenske mobiludstyrsgigant Ericsson, gennem hvis udstyr omkring 40 procent af verdens mobiltrafik passerer, er nummer ti blandt virksomheder.

Den liste domineres af de klassiske og store teknologiproducenter.

Høj kurs og kæmpe opkøb

Fra Danmark kom der i 2012 sammenlagt 1.424 patentansøgninger, en stigning fra 1.314 året før - meget langt fra en topposition men alligevel over dobbelt så mange som de 683 patentansøgninger fra Norge.

Patenter er i høj kurs. Det var f.eks. årsagen til, at internetgiganten Google i maj 2012 lagde 72,7 milliarder kroner for sit hidtil største opkøb, den amerikanske mobilproducent Motorola. Motorola har alene 17.000 patenter på mobilteknologi, som Google bestemt godt kan bruge i videreudviklingen af mobilstyresystemet Android.

Den sydkoreanske mobilgigant Samsung - verdens største mobilproducent - registrerede i 2011 hele 5.000 patenter.

De mange retssager mellem teknologiproducenter - mest spektakulært sagerne mellem Samsung og Apple - handler også om patenter, nemlig om, at modparten har krænket patenter og dermed bør betale for brug af konkurrentens teknologi.

Hent WIPOs liste her: http://www.wipo.int/export/sites/www/pressroom/en/documents/pr_2013_732_a.pdf