Africa Oil i vild kursstigning efter salg til Mærsk

Aktierne i Africa Oil Corporation har fået vinger mandag morgen på børsen i Stockholm. Aktien tordnede op i de første handler og lå på en stigning på over 35 pct. - Og efter 45 minutters handel ligger den til at stige med 36,7 pct. i 15,20 svenske kr.

   Fold sammen
Læs mere
Foto: PIUS UTOMI EKPEI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selskabet, der også er noteret på børsen i Canada, har samlet solgt fem landbaserede olieaktiver i Kenya og Etiopien til A.P. Møller-Mærsks olieselskab Maersk Oil.

Irsk/britiske Africa Oil har solgt halvdelen af sine aktier i sammenlagt fem efterforskningslicenser, heraf tre i Kenya og to i Etiopien, oplyser Maersk Oil i en meddelelse.

Maersk Oil lægger en forudbetaling på 365 mio. dollar inklusive efterforskningsomkostninger. Desuden er der aftalt fremtidige betalinger på op til 480 mio. dollar vedrørende Lokichar-projektet alt afhængig af størrelsen af oliereserven og den fremtidige køreplan for produktion af den første olie.

De tilkøbte olieaktiver omfatter 25 pct. af de kenyanske efterforskningslicenser 10 BB, 10 BA samt 13T. Tullow Oil er operatør på licenserne og ejer 50 pct., mens Africa Oil ejer de resterende 25 pct. I Etiopien får Maersk Oil en ejerandel på 25 pct. i Rift Basin, der har Africa Oil som operatør og ejer af ligeledes 25 pct. De resterende 50 pct. ejes af Marathon.

Endelig overtager Maersk Oil 15 pct. af efterforskningslicens South Omo i Etiopien. Denne licens har Tullow Oil som operatør, og olieselskabet ejer 50 pct. De øvrige ejere tæller Marathon med 25 pct. samt Africa Oil med 15 pct.

Britiske Tullow Oil ligger som den mest stigende aktie mandag morgen i Stoxx 600-indekset med en stigning på 9,3 pct. i 238,40 pence, mens danske Mærsk B-aktie falder med 0,1 pct. til 10.500 kr., og A-aktien er nede med 0,5 pct. til 10.190 kr.