Ny iPad Air er fremragende

Apples nye iPad er ikke bare varm luft. Det er en imponerende maskine, der hæver barren for tavle-PCer.

Apple har sendt deres iPad på slankekur, og resultatet er en langt mere attraktiv og brugervenlig tavle-PC. Foto: Apple Inc Fold sammen
Læs mere

Den mest epokegørende forskel på den nye iPad er uden tvivl den nye formfaktor. iPad Air er gået på slankekur og har tabt sig endda ganske betragteligt. I sidste udgave vejede Apples iPad 662 gram, og selvom det måske ikke lyder af meget, så var det nok til, at tavle-PCen var tung at holde i én hånd i længere tid ad gangen.

Den nye iPad Air vejer 478 gram, og selvom det måske ikke lyder som en særlig skelsættende forskel, så er det alligevel en betydeligt anderledes oplevelse at bruge tavle-PCen. Tykkelsen er også blevet mindre og måler nu 7,5 milimeter frem for 9,4.

Endelig er selve rammen også blevet tyndere. Det betyder i sidste ende, at iPad Air er mindre, lettere og dermed langt mere brugbar end sidste generation.

Faktisk føles den mere som en iPad Mini end en fuldvoksen iPad. Og det er bestemt en god ting, for det giver større lyst til at bruge tavle-PCen.

Hurtigere indmad

Mens selve formfaktoren er blevet mindre er selve indmaden blevet større. iPad Air kører nu på en 64-bit chip, som ifølge Apple giver en dobbelt så hurtig CPU-ydelse og dobbelt så god grafisk ydeevne.

I praksis betyder det, at iPad Air er hurtig og flydende. Et af de mest krævende og grafiktunge spil på iOS-platformen, spillet Infinity Blade 3, kører enormt overbevisende, hvor grafikken står knivskarpt.

Heldigvis går den solide ydelse ikke ud over batteriet, der i testperioden stadig formåede at vare i minimum ti timer på en opladning. Lige på det punkt bliver Apple ved med at imponere, og det er svært ikke at blive en smule forundret over, hvordan det lykkes at proppe så meget batteri ind i noget så tyndt.

Kameraet er fint uden for alvor at blæse en bagover. Det er ingenlunde på højde med kameraet i den nye iPhone 5S, men det er udmærket til Skype-opkald og deslige.

Den bedste, store tavle-PC på markedet

Er du på markedet efter en »stor« tavle-PC, som ikke er mellem syv og otte tommer, så er iPad Air ikke til at komme udenom. Økosystemet og udvalget af apps optimeret til tavle-PCer var allerede det suverænt bedste på iOS-platformen, og det er kun blevet bedre, efter at Apples har gjort iWork-applikationerne, såsom »Pages«, »Keynote« og »Numbers«, gratis.

Det betyder, at iPad Air pludselig bliver en ganske fornuftig erstatning for en computer, hvor du kan arbejde med dokumenter, regneark og præsentationer, især hvis et »rigtigt« tastatur sættes til.

Som skrevet tidligere, så føles den nye iPad Air mere som en iPad Mini end en »stor« iPad. Og det er klart Airs største force. Man får simpelthen mere lyst til at bruge den, når den både vejer og fylder mindre.

Til gengæld er det nu blevet sværere at vælge. Før var det let at anbefale iPad Mini, netop på grund af den lave vægt og tynde krop. Og for nogle vil den nye Air stadig være for stor, hvor iPad Mini eller Googles Nexus 7 vil være et bedre og billigere alternativ.