Ny iPad Air langt billigere at lave

Apples nye tavle-PC koster - i billigste udgave - langt under halvdelen af den pris, som den sælges for i butikkerne, at fremstille.

Apple vil skovle penge ind på sin nye iPad Air, som koster meget mindre at lave end forgængeren, mens prisen omvendt er sat op. Arkivfoto: Spencer Platt, Getty/AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: SPENCER PLATT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Apples nye iPad Air er 13 procent billigere at lave, selv om prisen er den hidtil højeste for en iPad.

Det afslører analysefirmaet IHS, som også tidligere har beregnet de reelle produktionsomkostninger på forskelligt teknologiudstyr.

iPad Air koster i USA 499 dollars, men den koster kun 274 dollars at fremstille. Det er 13 procent mindre, end hvad den tidligere iPad kostede. Den stod i 316 dollars i produktionsomkostninger.

Over dobbelt så dyr

Den billigste iPad Air koster i Danmark 3.699 kroner, altså mere end det dobbelte af de 1.500 kroner, som materialerne og samlingen af dem står i.

Jo dyrere en iPad Air-model, jo større er Apples direkte overskud pr. solgt apparat. Udgaven med 32 gigabyte lagerplads koster kun Apple 8,40 dollars mere at fremstille, men prisen ligger 100 dollars højere end på modellen med 16 gigabyte lagerplads.

»Mens iPad Air er skrumpet i størrelse, er overskudsgraden blevet federe,« konstaterer Andrew Rassweiler fra IHS over for nyhedsbureauet Associated Press.

Apple har gennem flere kvartaler oplevet, at den bugnende pengekasse ikke længere bugner helt så meget. Overskuddet falder, selv om der er endog meget langt til, at Apple lider økonomisk nød. Folk køber nemlig flere ældre og dermed billigere telefoner og iPad-tavle-PCer, og dem tjener Apple ikke nær så mange penge på.

Også iPad Mini bliver dyrere

I juli-september lå gennemsnitsprisen pr. solgt iPad - uanset model - på 439 dollars. Det er 14 procent mindre end for et år siden. En del af årsagen er også fremkomsten af iPad Mini, som er Apples første tavle-PC med en skærm på under 10 tommer. iPad Mini, som netop er kommet i en opdateret udgave med bedre skærm, kostede i begyndelsen af året 329 dollars men kan nu købes for 299 dollars.

Den nye iPad Mini vil koste 399 dollars i et forsøg på at hente tabte indtægter hjem igen ad andre kanaler.

Apple ønsker som sædvanlig ikke at kommentere oplysningerne om de reelle produktionsomkostninger men har tidligere på året sagt, at selskabet arbejder hårdt på at få bragt produktionsomkostningerne ned.