Apple leverede de ventede iPad-varer

Ingen store overraskelser fra Apple, som nu er klar med den femte store men langt lettere iPad med navnet iPad Air og en ny iPad Mini med bedre skærm.

Apples Philip W. Schiller fremviser den nye og femte iPad, iPad Air, i San Francisco tirsdag aften. Foto: Robert Galbraith, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: ROBERT GALBRAITH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Apples nye letvægts-iPad - iPad Air - og den opdaterede lillebror, iPad Mini, med bedre skærm kommer på et tidspunkt, hvor konkurrenterne æder sig mere og mere ind i Apples markedsandele, og hvor priserne falder.

Apple-topchef Tim Cook stod i spidsen for præsentationen tirsdag aften i San Francisco på den amerikanske vestkyst, præcis et år, efter at den første iPad Mini blev vist frem.

Den femte iPad hedder iPad Air og kommer 1. november i et udvalg af lande - heriblandt for første gang ved en lancering på Apples næststørste marked, Kina, samt i Danmark - med en 9,7 tommer Retina-skærm. iPad Air er 20 procent tyndere end forgængeren, nemlig 7,5 mm, og næsten en halvering af vægten. Indmaden er en A7-chip og nu 64-bit. Grafikken kører efter Apples oplysninger 72 gange hurtigere end forgængeren. Farverne er sølv, hvid, grå eller sort. Billigste udgave koster 499 dollars, hvor iPad 2 koster 399 dollars.

I Danmark bliver den billigste pris 3.700 kroner for modellen med kun trådløst net, mens billigste model, der også kan bruge mobilnettet, vil stå i 4.700 kroner. Priserne går helt op til 6.800 kroner

Kraftig konkurrence

Den nye iPad Mini får som ventet Retina-skærm for at indhente konkurrerende tavle-PCer i samme størrelse. iPad Mini er på 7,9 tommer i skærmstørrelse, kommer i sølv, hvid, grå og sort og vil koste fra 399 dollars, når den kan købes fra engang i november. Den billigste iPad Mini koster lige nu 329 dollars, den dyreste (med 64 GB lagerplads) 529 dollars, men priserne bliver nu sat ned, så de begynder ved 299 dollars. Apple har også egenproducerede omslag klar i flere farver.

Det vælter ud med tavlecomputere i syv- og ottetommerstørrelsen (svarende til 18-20 centimeter diagonalt på skærmen), og efterhånden er de teknologiske forskelle mellem dem små.

Apples lancering er derfor blot endnu en blandt rigtigt mange op til den julehandel, som traditionelt sikrer omkring en tredjedel af årets omsætning, hvis man producerer elektronik. Og konkurrencen er blevet betragtelig, også på prisskalaen, som Apple er kendt for at ligge i toppen af.

»Opgave nummer et for Apple er at få noget ud på iPad i den store størrelse, som kan gøre folk begejstret, og så er det selvklart, set ud fra et fokus på specifikationerne, at Minien er nødt til at hale ind på, hvad alle andre har gjort,« siger analytiker Stephen Baker fra analysefirmaet NPD til nyhedsbureauet AFP.

Masser af nye produkter

På det amerikanske hjemmemarked er Apples andel af tavle-PC-markedet faldet fra 65 procent i 2011 til nu under 50 procent, og i april-juni solgte Apple færre iPads end for et år siden, samtidig med at priserne presses nedad og indtjeningen dermed også.

Nokia, hvis mobilproduktion er ved at blive overtaget af den amerikanske softwaregigant Microsoft, lancerede tidligere tirsdag i Abu Dhabi sin første egen tavle-PC og to kæmpe smartphonetelefoner i Lumia-serien - sidstnævnte hver seks tommer store.

Microsoft lancerede selv i fredags den nye, egenproducerede Surface 2-tavlecomputer, som er en opdatering af den et år gamle Surface - Microsofts første.

Både Nokias og Microsofts apparater skal være med til at sikre et nødvendigt fremstød for Microsofts Windows Phone-styresystem, der netop har kæmpet sig op til en meget fjern tredjeplads i mobilgiganternes kamp. Den domineres aldeles af Googles Android-styresystem, som ligger på næsten 80 procent af samtlige leverede smartphonetelefoner i verden, mens Apples iOS ligger på henved 13 procent af alle nye telefoner.

Android har slået Apple

Tavle-PCer med Android udgør nu 53 procent af det globale tavle-PC-marked og slår dermed Apples iOS, der med et fald på 14 procent er nede på en markedsandel på 43 procent, viser målinger fra analysefirmaet Canalys. Af de 163.400 tavle-PCer, som i 2. kvartal i år blev solgt i Danmark, var 52 procent med iOS og 41 procent med Android.

Google lancerede for nylig, med taiwanske Asus som praktisk producent, sin nye Nexus 7-tavlecomputer, og Samsung har for nylig rullet sin Galaxy Tab 3 ud.

Tavle-PC-markedet ventes ifølge analysefirmaet Gartner i år at runde 184 millioner styk - 53,4 procent flere end i 2012.

Den første iPad blev præsenteret 27. januar 2010. Den første iPad Mini kom 23. oktober 2012; den kom til salg 2. november 2012. Sammenlagt er der solgt 170 millioner iPad, alle udgaver indbefattet.

Mavericks klar straks - og gratis

Apple demonstrerede også sit styresystem, Mac OS X, i version 10.9 med tilnavnet Mavericks. Det blev allerede vist i juni og skal frem for alt presse længere batteritid igennem. Det nye er prisen: Opdateringen bliver gratis for alle Mac OS X-udgaver, og 10.9 er tilgængelig med det samme.

Også nye MacBook Pro-computere blev som forventet lanceret i modeller med højtopløselige retinaskærme på 13 og 15 tommer og til en pris, der er et par hundrede dollars billigere end forgængerne med startpriser på henholdsvis 1.299 og 1.999 dollars. Og den opdaterede Mac Pro, der kan redigere film optaget i ultra-HD-format, koster fra 2.999 dollars. For at gøre den politisk korrekt bliver den samlet i USA og ikke i Kina, sådan som flertallet af Apples - og andre producenters - produkter ellers bliver.

Endelig har Apple opdateret en række af sine apps - iMovie, iPhoto og Garage Band - samt kontorprogrammerne iWork, Pages, Numbers og Keynote til både Mac OS og iOS. I alt er der tale om 20 opdaterede programmer, som er umiddelbart tilgængelige.

Topchef Tim Cook glædede sig på præsentationen over, at 64 procent af alle iPhone-telefoner og iPad-tavler er blevet opdateret til den nye iOS-software, som kom for nylig. Også denne opdatering var gratis.