Gratis trådløst net fra kommuner er OK

Efter mange års slagsmål får kommunerne nu lov at stille gratis internetforbindelse til rådighed for turister, så de kan bruge de lokale tilbud uden at betale skyhøje mobiltakster. Imtermetudbyderne er skeptiske, men endnu ved ingen, hvordan man begrænser tilbuddet til turister.

Turister skal kunne komme gratis på en trådløs forbindelse, som kommunerne stiller til rådighed, mener et stort flertal i Folketinget, som nu ændrer teleloven, så det bliver muligt. Foto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske kommuner får nu massiv støtte til at stille gratis, trådløst net til rådighed for turister.

Et bredt flertal af Folketingets partier har som led i en stor turismeaftale besluttet at ændre på teleloven, så kommuner kan stille de trådløse forbindelser gratis til rådighed for udenlandske turister. Det har hidtil været set som ublu konkurrence over for danske internetudbydere.

»Der er enighed om at ændre teleloven, så der skabes hjemmel til, at kommuner kan udrulle wifi til sådanne turismeformål, herunder i tilknytning til turistbureauer, seværdigheder og bymidter,« hedder det i aftalen om vækstplan for dansk turisme, som regeringen forleden indgik sammen med Venstre, Dansk Folkeparti, SF, Enhedslisten og De Konservative.

Skal slippe for dyr roaming

Begrundelsen er, at hvis turister får adgang til gratis internetforbindelse, vil de få nemmere adgang til at bruge de forskellige, digitale tjenester, der er rettet mod turister, uden at der skal betales dyr roamingafgift.

De danske tele- og internetselskabers brancheforening, Teleindustrien, har tidligere påpeget, at kommuner skal holde sig langt væk fra området, fordi det bliver »en fuldstændig skævvridning af konkurrencen, hvis kommunale udbydere bruger skattepengene på dette«, som direktør Jakob Willer har sagt det.

Statsforvaltningen har da også tidligere slået fast, at det er i strid med kommunalfuldmagten, at kommunen skal kunne levere trådløst net gratis til alle i f.eks. centrale byområder. Adskillige kommuner - heriblandt Høje-Taastrup, Frederiksberg og København - har i forskelligt omfang afprøvet mulighederne.

Lunken modtagelse

Nu ændrer politikerne lovgivningen, så det bliver muligt.

Og det er Dansk Industris branchesamarbejder for IT- og telekommunikation, ITEK, ikke begejstret for.

»Vi kan sagten forstå behovet for, at turister i Danmark skal have let adgang til nettet. Spørgsmålet er, hvordan man får afgrænset netværket til kun at omfatte turismeformål. For det er vigtigt, at kommunerne ikke forvrider konkurrencen i forhold til de private selskaber, der hvert år investerer milliarder af kroner i at lave nye, hurtigere og bedre mobilnet. Ellers bliver alternativet færre investeringer i digital infrastruktur, og det vil ramme alle borgere og virksomheder, der er afhængige af mobilen i deres dagligdag,« siger Adam Lebech, direktør i ITEK.

Han havde hellere set, at kommunerne købte sig til løsninger på det private marked.

»Vi vil derfor være meget opmærksomme på, hvordan regeringen har tænkt sig at føre planerne ud i livet,« siger han.

Ingen grydeklar løsning

Og det er der ikke håndfaste bud på - ud over at det skal ske. Meningen er, at Erhvervs- og Vækstministeriet, som står bag turismeaftalen, indkalder kommunerne, telebranchen og turistbranchen til drøftelser om at finde en fornuftig løsning. Der er ikke sat en fast tidsplan op endnu.

Der er heller ikke sat penge af i turismeaftalen til fremme af de gratis, trådløse net.