DF kræver halv milliard til bedre Internet

Der er brug for mindst en halv milliard kroner, som kommunerne kan låne af på favorable vilkår, hvis internet- og mobildækningen for alvor skal forbedres, mener Dansk Folkeparti, som kræver flere penge i vækstpakkeforhandlingerne.

Ordentlig mobil- og internetdækning kan ikke skaffes i hele landet ved blot at stille 50 millioner kroner til rådighed for kommunerne. Beløbet skal mindst tidobles, mener Dansk Folkeparti. Arkiv: Bax Lindhardt, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er slet ikke nok, at der kun er sat 50 millioner kroner af, som kommunerne kan låne på favorable vilkår, når de vil sørge for forbedret mobil- og internetdækning i deres område. Staten skal stille mindst en halv milliard kroner til rådighed.

Det krav vil Dansk Folkeparti stille i forhandlingerne med regeringen om vækstpakken.

»I den seneste aftale om kommunernes økonomi for 2014, indgået mellem regeringen og Kommunernes Landsforening, er der blot sat 50 millioner kroner af til udbredelse af bredbånd og mobildækning i udkantsområderne - altså 50 millioner kroner til deling mellem samtlige 98 kommuner. Det, kan alle vel se, flytter ikke noget som helst. Vi vil have øget lånepuljen til 500 millioner kroner for 2015 og 2016, så alle kommuner kan søge støtte til at sikre udbredelsen af bedre bredbånd og mobildækning i landet. En vigtig forudsætning for at kunne udføre sådanne udbud er kommunernes adgang til finansiering, for det vil kræve ret store summer,« siger Dennis Flydtkjær, IT-ordfører for Dansk Folkeparti, til Berlingske.

Pengene kommer tilbage

Han kalder det »et ret harmløst tiltag, som ingen burde løbe skrigende væk fra«.

»Da der er tale om et lån og ikke en gave fra staten til kommunerne, kommer pengene jo tilbage igen. Derfor er der ikke den store udgift for staten. Det vil alene være et likviditetstræk, hvilket man burde kunne løse i vækstpakkeforhandlingerne,« siger Dennis Flydtkjær.

Ringkøbing-Skjern Kommune har tidligere meldt ud, at det alene her vil koste 70 millioner kroner at sikre hurtigt Internet i hele kommunen.

»Puljen på de 50 millioner ligner mere et hold kæft-bolche,« sagde kommunaldirektør Niels Erik Kjærgaard i april til TV MidtVest.

Tidligere minister: Nej, det er ikke nok

Lånepuljen kom i stand som led i regeringens plan for at sikre en bedre mobil- og internetdækninger overalt i Danmark. Meningen er, at kommunerne aktivt skal kunne stille krav til dækningen til gavn og glæde for både borgere og virksomheder, så man kan slå sig ned og arbejde hvor som helst i landet uden at skulle frygte for dårlige forbindelser.

Samtidig er der specifikt bevilget 60 millioner kroner over to år til at forbedre dækningen på Bornholm, der anses som særligt hårdt ramt.

Daværende erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) medgav for et år siden, at de afsatte 50 millioner på ingen måde er nok.

»Lånepuljen på 50 millioner kroner, som er etableret på baggrund af en aftale mellem regeringen og KL, skal ses som én af flere finansieringsmuligheder for kommunerne,« sagde hun.

Det har ikke fredag været muligt at få oplyst fra Erhvervsstyrelsen under Erhvervs- og Vækstministeriet, hvor mange kommuner der har søgt om at få del i de afsatte 50 millioner kroner, hvor stort et beløb de samlet har ansøgt om, og hvornår pengene kan ventes udbetalt.

Ministeriet har i sin redegørelse om digital vækst oplyst, at der 1. var modtaget ansøgninger for 161 millioner kroner.