Fyn vil fra middelfart til tophastighed på nettet

Region, kommuner og elselskaber mødes mandag for at sikre bedre forbindelser, måske med forsyningspligt på fibernet til elselskaberne.

Energi Fyn er et af de elselskaber, som lægger fibernet ned på Fyn for at give især TDC konkurrence på at levere internetforbindelser, TV og telefoni. Men arbejdet er dyrt, og for mange har stadig ikke adgang til at kunne blive koblet på. Foto: Energi Fyn Fold sammen
Læs mere

Fyns internetforbindelser er i praksis i middel(-)fart, og derfor er der nu indkaldt til stormøde for at få det ændret og muligvis aftale forsyningspligt med fibernet, så alle kan dele regningen.

Region Syddanmark, de ti fynske kommuner og fem fynske energiselskaber samles mandag i regionshuset i Vejle for at få trukket Fyn op ad det sorte hul af dårlige internetforbindelser.

»Fyn er havnet i en gordisk knude. På den ene side lover staten mindst 100 megabit-forbindelser til alle i 2020. På den anden side har staten bestemt, at udrulningen af fibernet skal ske på markedsvilkår, og det er uladsiggørligt. Hvilket selskab vil investere milliarder af kroner i at lægge fibernet ud til private i tyndtbefolkede egne af Fyn uden mulighed for at tjene investeringen hjem?« spørger regionsrådsformand Carl Holst (V).

Muligvis forsyningspligt på fibernet

Derfor skal man på mødet drøfte, om fibernet skal gøres til en del af energiselskabernes forsyningspligt.

»Så kan man brede investeringsomkostningerne ud over alle forbrugere - og over mange år, som man har gjort det med investeringerne i grøn el,« siger Carl Holst.

I forvejen har regeringen indskærpet, at kommunerne skal sikre en ordentlig og bedre koordinering, når der gives gravetilladelser, så alle kan være med samtidig og f.eks. lægge tomme rør i jorden, så alt er forberedt, når eller hvis et geografisk område senere skal kobles på f.eks. fibernetforbindelser.

I dag har 33,5 procent af fynboerne ifølge Region Syddanmark adgang til at få fibernet, som er lysoptiske fiberkabler, hvorigennem man kan få lynhurtige internetforbindelser med samme fart ind i og ud ad huset, TV og telefoni. Til sammenligning kan 75 procent af syd- og sønderjyderne i kraft af især Sydenergis store investeringer i området få en fiberforbindelse til huset i stedet for at bruge det TDC-ejede kobberfastnet, som stadig trækker en stor del af danskernes internetforbindelser.

Internet lige så vigtigt som drikkevand

I efteråret krævede alle fem regioner og samtlige 98 kommuner i en fælles henvendelse til regeringen, at der sker noget nu for at skaffe hele landet ordentlige netforbindelser. De er nemlig afgørende for, at man kan bo og drive virksomhed hvor som helst i Danmark, så man kan sende begrebet »Udkantsdanmark« til de evige ordmarker.

»Man kan stort set ikke drive en virksomhed i dag uden adgang til hurtige netforbindelser. Internet er en helt essentiel del af vores infrastruktur på linie med rent drikkevand, el og varme. Hvis vi bare lader stå til, vil det sætte yderligere skub i udviklingen, hvor landdistrikterne efterlades i en slags digitalt ingenmandsland, og stadig flere søge mod byerne,« siger Carl Holst.

Regeringen har som målsætning, at alle danskere - uanset hvor de bor - senest i 2020 skal kunne købe en internetforbindelse med en hastighed på mindst 100 megabit i sekundet ind i huset og mindst 30 megabit ud ad huset. Om forbindelsen leveres gennem fastnettet, kabel-TV-net, fibernet eller mobilnet, er ligegyldigt. Det skal blot være muligt at købe så høj en hastighed.

En lang række rapporter har på det seneste lagt vægt på, at der skabes ordentlig internet- og mobildækning i hele landet, så f.eks. telemedicin - altså konsultationer over netforbindelsen med video i stedet for at skulle køre ofte langt for at møde hos lægen eller på hospitalet - kan tages bredere i brug. Det vil nemlig både spare tid og penge.