Danmark bliver mere digitalt

Kommunerne, regionerne og staten gør klar til at gøre Danmark endnu mere digital – på den nemme og den sikre måde. Massevis af forsøg skal nu omsættes til virkelighed i hele landet.

Stat, kommune og regioner er enige om næste udgave af digitaliseringen af Danmark. Fold sammen
Læs mere

Det skal være nemt at bruge, det skal være sikkert – og så skal der være mere af det.

Det er, hvad staten, kommunerne og regionerne er enedes om at arbejde ud fra, når de nu kaster sig ud i den næste udgave af digitaliseringsstrategien for Danmark. Den skal være klar, inden den nuværende masterplan udløber i 2015, blev man enige om i denne uge, da forhandlingerne om næste års økonomi faldt på plads.

»Den nye strategi skal være færdig næste sommer og vil øge fokus på brugervenligheden af de offentlige selvbetjeningsløsninger og sætter stort fokus på IT-sikkerhed,« forklarer Lars Frelle-Petersen, direktør i Digitaliseringsstyrelsen under Finansministeriet.

Gang i den digitale folkeskole

Digitaliseringsstyrelsen er statens piskesvinger i arbejdet med at få gjort Danmark og danskerne mere digitale.

Noget, som der er bred opbakning til i Folketinget, fordi der er mange milliarder kroner at spare, samtidig med at servicen kan øges, fordi man vil kunne betjene sig selv 24 timer i døgnet året rundt.

Blandt andet er aftalt en ny brugerportal for hele folkeskoleområdet, som ikke alene skal sikre, at forældre, lærere og elever kan udveksle information, men som frem for alt skal sørge for, at alle digitale tiltag på folkeskoleområdet rent teknisk kan fungere sammen.

Der er sat 40 millioner kroner af til at støtte erhvervsudviklingen og andre 200 millioner kroner til at købe digitale undervisningsmidler til kommunerne for at sparke et meget låst marked i gang og sikre, at de digitale læremidler kan bruges overalt.

På sundheds- og velfærdsområdet skal de mange spredte og mindre forsøg inden for genoptræning, telemedicin (kontakt med lægen og hospitalet over en videoforbindelse på computeren i stedet for et fysisk besøg) m.m. sættes på skinner og gøres til permanente ordninger overalt.

»På mange måder er Danmark pilotprojekternes land. Det vil vi gerne ud af, så de gode erfaringer ikke blot stilles på hylden, men omsættes til landsdækkende projekter. Hvis projekterne viser sig at være bæredygtige, skal de rulles ud til alle på samme måde. Forsøg laver man ikke bare for sjov. De er forpligtende, så de kan komme ud nationalt,« siger Lars Frelle-Petersen.

Bedre mobil- og bredbåndskort

Også en opdateret og detaljeret kortlægning af mobil- og bredbåndsdækningen er en del af aftalen.

Ordentlige forbindelser er nemlig altafgørende for, at folk kan bo og arbejde hvor som helst i landet, og at det offentliges kommunikation både internt og med borgerne – også gennem selvbetjeningsløsninger – virker.

Aftalerne vækker glæde i Dansk Industris branchesamarbejde inden for IT- og teleområdet, ITEK.

»Det er aftaler med store, digitale aftryk, hvor man blandt andet er enige om at konsolidere og udbygge samfundets digitale infrastruktur og finde nye veje til at effektivisere og forny den offentlige sektor. Det er godt, at økonomiaftalen peger frem mod en ambitiøs, offentlig digitalisering,« siger Adam Lebech, direktør i ITEK.

Han mener, at ambitionsniveauet bør være klart:

»Vi skal være verdensmestre i offentlig digitalisering. Ikke for digitaliseringens egen skyld, men fordi det er en afgørende forudsætning for vækst og velfærd.«