Forskere vil skabe det koldeste sted i universet

Med et banebrydende eksperiment på Den Internationale Rumstation, ISS, vil forskere forsøge at skabe det koldeste sted i universet. Nær det absolutte nulpunkt begynder stof nærmest at trodse naturlovene.

Amerikanske forskere vil om bord på Den Internationale Rumstation, ISS, forsøge at skabe intet mindre end den laveste temperatur i hele universet bare en tiendedel milliard grad over det absolutte nulpunkt på minus 273,15 grader celsius. Fold sammen
Læs mere
Foto: NASA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ikke mange danskere, som nogensinde har oplevet en lavere temperatur end 20-30 klingende frostgrader.

Og under naturlige forhold på Jorden er der aldrig målt noget, der er koldere end minus 94,7 grader celsius – en absolut dødbringende temperatur for næsten alle organismer.

Men nu vil amerikanske forskere kunstigt forsøge at skabe intet mindre end den laveste temperatur i hele universet – en frygtindgydende kold tilstand på bare en tiendedel milliard grad over det absolutte nulpunkt, der er på minus 273,15 grader celsius.

Det er koldere end i det tomme rum mellem stjerner og galakser, hvor temperaturen typisk ligger et par grader over det absolutte nulpunkt. Det er så koldt, at atomer og molekyler praktisk taget står bomstille og indtager en bizar form, der nærmest trodser de gængse naturlove.

Den amerikanske rumfartsadministration, NASA, har nemlig offentliggjort, at man mod slutningen af 2015 vil sende et særligt laboratorium – det såkaldte Cold Atom Lab – op til Den Internationale Rumstation, ISS, der kredser over os knap 400 km over Jorden.

På rumstationen kan forskere udnytte det forhold, at atomer ikke i nævneværdig grad er påvirket af tyngdekraften. Det gør det en hel del lettere eksperimentelt at få atomer, altså stof, til så at sige at fryse fast og over længere tid holde sig helt i ro, hvilket er et udtryk for, at der er så koldt, som det overhovedet lader sig gøre.

Det særlige kuldelaboratorium består primært af et sindrigt system af magneter, linser og lasere, der så at sige skal hænge gasatomer op i en ubevægelig tilstand. På den måde bliver NASA med projektets chefforsker, Rob Thompsons, ord i stand til at »studere stof ved temperaturer, der er væsentligt koldere, end man finder naturligt.« Og han tilføjer:

»Vi bevæger os ind i det ukendte.«

Supervæske

Rob Thompson henviser til den stærkt besynderlige stoftilstand, der går under navnet Bose-Einstein kondensat.

Det er en stoftilstand, som bl.a. Albert Einstein forudså helt tilbage i 1920erne, og som blev eksperimentelt bekræftet i 1995. Det er en tilstand, der ophæver den traditionelle opfattelse af stof som enten fast, flydende eller som en luftart. Lige omkring det absolutte nulpunkt bliver gasser i stedet omdannet til såkaldte supervæsker med kvantefysiske egenskaber.»Og så er det, at ting bliver meget, meget mærkeligt og f.eks. kan være flere steder på én gang, og hvor atomerne begynder at opføre sig som bølger – eller lys – men på den store skala,« forklarer astrofysiker ved Tycho Brahe Planetarium Tina Ibsen.

Et af målene i kuldelaboratoriet bliver således at skabe to fastfrosne »skyer« af gasatomer. Hvis man forsøger at føre to af den slags ultrakolde gasskyer sammen, vil de ikke blande sig som almindelig gas, men interferere – som var de bølger.

Ifølge Tina Ibsen kan det isnende eksperiment på rumstationen »åbne nye døre til den mærkværdige kvanteverden«, hvilket på længere sigt kan få afgørende betydning for udviklingen af superhurtige kvantecomputere og et fantastisk effektivt kvanteinternet.

I øvrigt er en fremtrædende dansk professor med helt fremme i det internationale forskerfelt i partikler under ekstrem kuldepåvirkning. Det er fysikeren Lene Hau, der på Harvard University i USA har stået i spidsen for en række sensationelle kuldeeksperimenter med lys.

Først blev hendes forskerteam i stand til at bremse lysets ellers formidabelt høje hastighed på knap 300.000 km/s til sølle 17 meter i sekundet. Dernæst lykkedes det for hende at standse en lysstråle helt ved indespærring nær det absolutte nulpunkt for dernæst at slippe lysstrålen ud igen.

Ifølge Lene Hau satte hendes team ved disse lejligheder universel rekord i kulde. Men nu regner NASA altså med at overgå danskerens kuldegysende verdensrekord ved at flytte eksperimentet ud i rummet.