Firefox OS kommer med Nokias kort

Kort og navigationstjenester tegner fortsat til at blive en af fremtidens store salgsargumenter - og Firefox OS-mobilerne kobler sig nu på Nokias lokomotiv.

Der er solid opbakning til de nye mobiltelefoner med Firefox OS som styresystem. Topcheferne fra en række af verdens største mobilselskaber - heriblandt norske Telenor, spanske Telefónica og tyske Deutsche Telekom, stillede op, da Firefox OS blev præsenteret. Firefox OS-telefonerne vil få Nokias roste korttjeneste med. Foto: Andreu Dalmau, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BARCELONA: Den foreløbig mest omtalte nyhed på dette års Mobile World Congress var søndagens lancering af Firefox OS - mobilerne, der bliver rullet ud med hjælp fra 18 teleselskaber og fire mobilproducenter allerede i år. Nu viser det sig, at Firefox-mobilerne på ingen måde kan lastes, hvis de kommende ejere farer vild. Som en del af Nokias pressemøde mandag morgen kunne Nokias topchef, Stephen Elop, nemlig annoncere, at Firefox OS vil blive leveret med Nokias kortløsning, Nokia Here.

Selv om Nokia-chefen strategisk havde placeret nyheden, mens folk var ved at rejse sig og gå fra pressemødet, er den alligevel markant. Der er nemlig stor usikkerhed om, hvorvidt Firefox OS overhovedet står til at få en chance i konkurrencen mod giganterne fra Apple, Google og Microsoft. Men med offentliggørelsen af masser af nye partnere og nu også Nokias korttjenester, ser platformen i hvert fald indtil videre ud til at få en meget vellykket fødsel.

Langt flere muligheder

Firefox OS læner sig i meget højere grad op ad internettets kodesprog, HTML5, end de øvrige platforme, for udbredelsen af HTML5 sætter nemlig app-udviklere i stand til at lave meget avancerede apps, der kan drives direkte fra nettet og dermed ikke kun på Firefox OS-baserede - eller andre - mobiler. Systemet er såkaldt open source og udvikles fortrinsvis af entusiaster og fritidsprogrammører, og dermed har Firefox OS langtfra samme økonomiske pondus, som eksempelvis Apple har.

Stadig flere bruger deres mobiler som navigationsinstrument, og balladen om de stærkt fejlbehæftede Apple Maps, der blev lanceret med iOS 6 understreger, at området i stigende grad er ved at udvikle sig til at være en central del af en moderne smartphone.

Nokia afslørede i øvrigt også, at selskabet nu vil markedsføre en trådløs oplader, der samtidig dublerer som mobilholder i bilen. Det betyder, at man kan bruge sin mobil som GPS, mens man lader den op. Umiddelbart var produktet en mindre nyhed, men det understreger alligevel, at smartphones bliver mere og mere relevante som bil-GPS, hvorved man kan spare den dedikerede sag, man har siddende i bilen på nuværende tidspunkt.

Berlingske dækker Mobile World Congress, og du kan følge nyhederne på www.b.dk/tech og www.business.dk/digital. Berlingske er inviteret til Barcelona af Telia