Nokia satser i bredden

Billigere mobiler skal øges Nokias volumen - og Nokia lancerede mandag morgen to nye billige Lumia-smartphones. Selskabet skuffede dog i forhold til forventningerne.

Lumia 920 er fortsat Nokias topmodel. Der kom ingen afløser på toppen, men Nokia-chef Stephen Elop mandag morgen fremviste en række nye - og billigere - Lumia-telefoner, som skal sikre større marked til Nokia. Foto: Lluis Gene, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BARCELONA: To nye smartphones, der ikke kommer til at koste alverden - og så et par nyheder i den helt billige ende af »dumbphone«-skalaen. Hele verdens øjne hvilede mandag morgen på finske Nokia, der var blandt de første til at lancere nye produkter på verdens største mobilmesse, Mobile World Congress i Barcelona.

Men havde man gået og ventet på en ny supermobil fra den finske producent, måtte man gå skuffet hjem. På forhånd var der ellers rygter om, at Nokia stod klar med en afløser for det lidet kendte kameradrøn, Pureview 808, der sidste år slog toppen ud af skalaen med et kamera på 41 megapixel. Pureview 808 var en model, der var baseret på det gamle og nu afdøde Symbian-styresystem, og mange havde ventet, at Nokia i år ville lancere en afløser, baseret på Windows Phone 8.

Lumia-salg skal op i tempo

Det skete imidlertid ikke - og Lumia 920, der kom på markedet før jul, er således fortsat selskabets topmodel.

Til gengæld var finnernes strategi tindrende klar: Der skal tempo på salget af Lumia-telefoner og på udbredelsen af Windows Phone 8, og midlet til det er en række billigere smartphones, der skal udbredes på de store markeder i Asien først. Det formål skal de to nye modeller, Lumia 720 og Lumia 520, løfte - hvoraf især sidstnævnte tegner til at blive en rimelig billig sag med en skærm på fire tommer og et 5 megapixelkamera. Hensigten med Lumia 520 er først og fremmest at drive priserne på Windows Phone 8-mobilerne nedad, og smartphonen er derfor en neddroslet udgave. Prisen bliver omkring 1.500 kroner.

Storebror Lumia 720 er lidt mere teknisk interessant og minder en del om den allerede eksisterende Lumia 820. Prisen bliver også højere: 2.900 kroner - og Nokia nævner selv kameraet som en af modellens største trækplastre. Lumia 720 har en skærm på 4,3 tommer og byder på et gensyn med den buede skærm, som Nokia forrige år lancerede i sin daværende N9-model.

Stadig op ad bakke

Nokias nuværende position på markedet for smartphones er i bedring, og selskabet er sågar begyndt at tjene penge igen. Der er dog fortsat langt, før Nokia når tidligere tiders position som konge af mobilmarkedet, og alene selskabets stand på Mobile World Congress vidner om, at selskabet står foran et stort stykke arbejde, før det igen bliver dominerende. Samsungs stand er mere end dobbelt så stor.

Under præsentationen nedtonede Nokia-chef Stephen Elop dog et par kritiske spørgsmål om konkurrenceevne og volumen - hvoraf især sidstnævnte har vist sig at være en udfordring for Windows Phone-platformen, der fortsat ikke er specielt langt fremme i app-udviklernes bevidsthed, om end situationen er i stærk bedring. Elop forklarede, at Nokia i 2013 vil lancere et bombardement af nyheder, hvoraf de nuværende blot er et skridt på vejen. Godt 20 procent af køberne af Lumia-mobiler er nu virksomhedskunder.

Nokias korttjeneste, der er blandt markedets bedste, skiftede sidste år navn fra Nokia Maps til Nokia Here - og i Barcelona annoncerede Nokia planer om, at hele pakken af Here-apps inden for de kommende måneder vil blive tilgængelig for andre ejere af Windows Phone 8-telefoner, også dem, der ikke står Nokia på. Elop forklarede, at også dette skridt handler om volumen. Nokia ligger i skarp konkurrence med især Google på kortfronten, og mens Nokias løsning givetvis er selskabets mest helstøbte, er der mere spræl i Googles løsning, fordi den integrerer så meget data, som fx restaurantanmeldelser og utallige fotografier med GPS-data.

Berlingske dækker Mobile World Congress, og du kan følge nyhederne på www.b.dk/tech og www.business.dk/digital. Berlingske er inviteret til Barcelona af Telia