Topadvokat skal forklare sine dobbeltroller

Plum-fonden: Den københavnske topadvokat Christian Harlang skal forklare sine mange roller i Enkefru Plums Støttefond over for Advokatrådet. Samtidig vil Civilstyrelsen undersøge hans og bestyrelsens administration af fonden.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han er direktør, bestyrelsesmedlem, advokat, husvært og fondens repræsentant i en virksomhed, hvor fondens formue er placeret i form af aktier.

Fem kasketter har den københavnske topadvokat Christian Harlang i Enkefru Plums Støttefond, og det er muligvis for mange, lyder det fra Advokatrådet, som på baggrund af afsløringer i Berlingske Tidende vil bede Harlang om en redegørelse.

»Christian Harlang har en lang række roller i forhold til fonden. Det synes for eksempel at fremgå af artiklerne i Berlingske Tidende, at han udfører advokatarbejde, mens han samtidig er en del af fondens ledelse. Som advokat skal man overveje, om det kan skabe habilitetsproblemer,« siger Advokatrådets formand, Søren Jenstrup.

Berlingske Tidende beskrev søndag, hvordan direktør og advokat Christian Harlang har fået flere penge af fonden – eller ved at virke for fonden – end nogen anden modtager af midler fra fonden. Helt op mod 4,5 millioner kroner over fire år har Harlang fået ud af sit virke. Enkefru Plums fond er en af landets største private fonde, der primært har støttet projekter på den politiske venstrefløj.

Advokatrådets praksis er at rette henvendelse til en advokat, når der er fremkommet oplysninger, som kan rejse mistanke om, at reglerne for god advokatskik er overtrådt, forklarer han.

Brud på fondsloven
Berlingske Tidendes kulegravning af Enkefru Plums Støttefond har afsløret en række forhold, som ifølge jurister kan indeholde brud på fondsloven og reglerne for god advokatskik. Ifølge et internt revisionsudvalg nedsat af bestyrelsen har Christian Harlang for eksempel hævet penge for fakturaer, som ikke var godkendt af bestyrelsen. Ifølge Berlingske Tidendes oplysninger har det ført til et krav fra revisionsudvalget om tilbagebetaling af over 200.000 kroner – et krav, der har været ført forhandlinger om siden efteråret 2008.

»Det forhold må han selvfølgelig også forklare. Der kan jo være tale om en fejl, og han kan have beklaget og betalt pengene tilbage. Men forudsat at det er rigtigt, er det jo om noget en naturlig anledning for bestyrelsen til at rette en klage til tilsynsmyndigheden,« siger Søren Jenstrup.

Det vil imidlertid ikke være nødvendigt. Civilstyrelsen, som fører tilsyn med almennyttige fonde, agter nemlig selv at indlede en undersøgelse af forholdene i Enkefru Plums Støttefond. Det sker som følge af dels afsløringerne i Berlingske Tidende og dels en konkret henvendelse fra Plums Økologifond, der har klaget over de høje administrationsomkostninger og salærer og honorarer til Christian Harlang. Ifølge Økologifonden har enkefruens fond ikke penge til overs til at opfylde et af sine vigtigste formål – at give støtte til projekter for økologisk bæredygtighed. Det er efter alt at dømme ikke sket siden 2003.

»Vi har modtaget brevet fra Plums Økologifond, og vi vil undersøge, om dens vurderinger har noget på sig. Vi vil blandt andet gennemgå regnskaberne fra Enkefru Plums Støttefond,« siger kontorchef Rie Thoustrup Sørensen fra Civilstyrelsens fondskontor.

Hun oplyser, at styrelsen vil rette henvendelse til bestyrelsen for enkefruens fond og bede om en redegørelse for Christian Harlangs roller og for fondens uddelinger. Berlingske Tidende har også afdækket, at hovedparten af fondens uddelinger går til projekter, som bestyrelsesmedlemmer selv er involveret i. For eksempel har den tidligere rødstrømpe og stifter af JuniBevægelsen Drude Dahlerup været med til at dirigere 1,3 mio.kr. fra fondens bestyrelse, hvor hun sidder, til tænketanken Ny Agenda, hvor hun er forkvinde.

Berlingske Tidende har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Christian Harlang og bestyrelsesformand for enkefruens fond, Ole Donbæk.