Åben krig i rød fond

Et bestyrelsesmedlem i Enkefru Plums Støttefond stiller nu fondens direktør Christian Harlang et ultimatum - enten går hun, eller også går han. Trine Pertou Mach står frem, fordi Harlang truer hende med politianmeldelse for at givet internt papir til Berlingske Tidende.

Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den langvarige, interne ballade i venstrefløjens store pengetank Enkefru Plums Støttefond eksploderer nu i fuld offentlighed.

Bestyrelsesmedlemmet Trine Pertou Mach, formand for Mellemfolkeligt Samvirke, står i dag frem i Berlingske Tidende og kræver reelt, at fondens direktør, bestyrelsesmedlem, husvært og advokat i en og samme person, Christian Harlang, træder tilbage.

»Jeg har mistet al tillid til ham. Jeg har fået meget svært ved at se mig selv siddende som bestyrelsesmedlem i en fond, hvor han er direktør,« siger hun og understreger: »Jeg har ikke nogen ambitioner om at gå, inden jeg er blevet færdig med det oprydningsarbejde, jeg har været med til at sætte i gang.«

Hun vil ikke kommentere, om det kan forstås på andre måder, end at hun kræver hans afgang.

Trine Pertou Mach står frem, fordi Christian Harlang via sin advokat har skrevet til hende og truet med en politianmeldelse. Årsagen er, at hun har orienteret bestyrelsen om, at hun har givet Berlingske Tidende et centralt dokument fra fonden. Ifølge Harlangs advokat er udleveringen en overtrædelse af straffelovens beskyttelse af private oplysninger.

Trine Pertou Mach forklarer, at hun valgte at overdrage Berlingske Tidende et skriftligt forbehold fra et flertal af bestyrelsen til årsregnskabet for 2008, fordi avisen forelagde hende oplysninger, som overbeviste hende om, at Christian Harlang forsøgte at dreje avisens dækning i en retning, som ikke var i »fondens og bestyrelsens interesse« og desuden ikke »objektive«.

Sandhed forsøgt fortiet
Christian Harlang havde over for Berlingske Tidende forsøgt at tilbagevise, at bestyrelsen fortsat kræver en tilbagebetaling af ca. 240.000 kroner af ham bl.a. for en fakturering, som ikke var godkendt af bestyrelsen. Han påpegede, at 2008-regnskabet ikke indeholdt noget krav. Det skriftlige forbehold dokumenterede det modsatte.

»Det ville i mine øjne ikke være i fondens og bestyrelsens interesse, at dette forhold ikke blev objektivt fremstillet,« forklarer Trine Pertou Mach.

Berlingske Tidende har de seneste dage afsløret, at Christian Harlang er Plum-fondens suverænt største beløbsmodtager, og at et internt revisionsudvalg med Trine Pertou Mach i spidsen har undersøgt hans omgang med fondens midler og rejst en række kritikpunkter. Civilstyrelsen er gået ind i sagen. Advokatrådet har samtidig bedt Christian Harlang om en redegørelse for hans arbejde i fonden.

I brevet bekræfter Christian Harlangs advokat, som beskrevet af Berlingske Tidende de seneste dage, at der eksisterer et økonomisk mellemværende mellem fonden og Harlang. Ifølge Harlangs advokat har Trine Pertou Mach overtrådt straffeloven ved at udlevere et dokument, der kan dokumentere mellemværendet, og som kan skade »fondens omdømme«.

»Efter min vurdering er det rimeligt at køre en straffesag imod dig. Du har ydet et afgørende bidrag til, at Berlingske Tidende har kunnet slå historien så stort op, som det er sket,« hedder det i brevet.

Trine Pertou Mach inviteres til et møde for at få afklaret eventuelle »misforståelser«, inden politianmeldelsen bliver sendt.

Berlingske Tidende har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Christian Harlang og dennes advokat, Michael Bjørn Hansen.