Rød fond skal endevendes

Advokat Christian Harlangs rolle i en af Danmarks største fonde skal nu kulegraves. Han har været fondens største beløbsmodtager de sidste fire år.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Både Civilstyrelsen og Advokatrådet gør nu klar til at undersøge forholdene og uddelingerne i den store Enkefru Plums Støttefond.

Civilstyrelsen, som fører tilsyn med almennyttige fonde, vil bede bestyrelsen om en redegørelse for den ballade, der er om direktør og advokat Christian Harlangs administration af fondens midler.

»Det må bestyrelsen fortælle os, og det bliver en del af den undersøgelse, vi nu går i gang med,« siger kontorchef Rie Thoustrup Sørensen fra Civilstyrelsen. Som yderste konsekvens risikerer bestyrelsen og direktøren at blive afsat.

Berlingske Tidende har de seneste dage afsløret flere tvivlsomme forhold i fonden - særligt omkring fondens direktør, advokat Christian Harlang. Han har været den største beløbsmodtager i den enorme venstreorienterede pengetank. Fonden har i perioder haft en værdi på op mod en kvart mia. kr., og Harlang har på bare fire år modtaget 4,5 mio. kr. for sit arbejde i og på vegne af fonden. Til sammenligning gav fonden 1,3 mio. til den største almennyttige modtager. .

Civilstyrelsen reagerer også på en klage fra Plums Økologifond, der mener, at enkefruens fond bruger så mange penge på sin direktør, at den ikke opfylder sit formål om at støtte økologi.

Det er i så fald et brud på fondsloven.

Også Advokatrådet går nu ind i sagen. Rådet vil kræve en redegørelse fra Christian Harlang, fordi de fremkomne oplysninger kan rejse mistanke om brud på reglerne for god advokatskik.

»Vi vil ikke bedømme Harlangs adfærd alene ud fra avisartikler. Vi vil derfor rette henvendelse til ham for at få hans kommentarer til de forhold, som er fremkommet. Vi vil læse hans svar nøje og afgøre, om der er grundlag for at føre en egentlig sag ved advokatnævnet,« siger Advokatrådets formand, Søren Jenstrup.

Berlingske Tidende forsøgte i går forgæves at få en kommentar fra Christian Harlang og fondens formand, Ole Donbæk.