Handicapchef beklager årelangt svigt: »Det er en klar fejl«

Københavns Kommune har siden 2007 vidst, at tre handicappede borgere blev videoovervåget og låst inde. "Det er en klar fejl, at vi ikke greb ind," siger handicapchef.

Københavns Kommune erkender et årelangt svigt af tre handicappede borgere. B.la. denne institution som udgør en del af 'Møllen' Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter et årelangt svigt af tre handicappede borgere har Københavns Kommune valgt at opsige kontrakten med bostedet Møllen ved Kalundborg.

Siden 2007 har kommunen vidst, at de tre borgere blandt andet blev videoovervåget og låst inde. Alligevel griber kommunen først ind i december 2012:

»Vi skulle klart have reageret noget før. Vi kan simpelthen ikke finde nogen forklaring på hvorfor det ikke er sket. Det er en klar fejl,« siger Vibeke Ries, myndighedschef i Socialforvaltningen.

»Det er ulovligt at videovervåge folk i deres eget hjem, og man må heller ikke aflåse dørene. Det skal bringes til ophør. Da vi når til december siger vi, at nok er nok,« tilføjer hun.

Nul indberetninger om magtanvendelse

Siden 2002 har Københavns Kommune brugt Møllen som bosted. Men det er først i 2007, at kommunen bliver opmærksom på, at der er et problem:

»Vi bliver opmærksomme på, at der er et problem dernede i 2007. Vi bliver opmærksomme på, at vi ikke modtager indberetninger om magtanvendelser, videoovervågning og aflåste døre. Vi giver dem et påbud i 2007, om at de skal bringe det i orden. Det får vi ikke fulgt op på. Vi prøver i en årrække at gå i dialog, men vi er for langsomme og dialogorienterede. Det er en klar fejl,« erkender Vibeke Ries.

Det er først i december 2012, at kommunen reagerer på forholdene på bostedet, efter en klage fra de pårørende til en af de svært handicappede beboere.

»Vi får en klage fra en pårørende, og vi beslutter os for at undersøge sagen igen. Vi får et eksternt tilsyn til at kigge på forholdene,« siger Vibeke Ries og peger på, at tilsynet omgående fik konsekvenser: 

»Nu har vi opsagt samarbejdet med Møllen og for at sikre, at den pædagogiske praksis er i overenstemmelse med lovgivningen. Vi flytter de handicappede til andre tilbud, som svarer til det, som de har brug for. Første maj er de alle sammen flyttet.«

Vibeke Ries kan ikke svare på om sagen får personalemæssige konsekvenser i Socialforvaltningen.

»Vi har ført et såkaldt personrettet tilsyn dernede, og det har ikke givet anledning til nogen bemærkninger. Det er en fejl, og vi laver nu et kompetenceløft af vores medarbejdere, der foretager disse tilsyn, så sådanne fejl kan undgås,« siger hun.

Offentliggør sag forud for historie

Københavns Kommune offentliggjorde selv sagen i dag. Offentliggørelsen kommer efter, at Berlingske har søgt aktindsigt i sagen. Kommunen har ikke ønsket at svare på Berlingskes spørgsmål, før aktindsigten var behandlet færdig.

Det er administrerende direktør i Socialforvaltningen, Anette Laigaard, der skal svare på om sagen får personalemæssige konsekvenser. Hun var også ansvarlig for forvaltningen, da Berlingske i december 2007 afslørede en række alvorlige svigt på bostedet Tokanten på Amager. De udviklingshæmmede beboere på bostedet var blevet udsat for for flere hundrede magtanvendelser, der ikke var indberettet. De var blevet låst inde på deres værelser eller ude i en atrium gård. Og de var blevet franarret deres penge.

Dengang havde en ansat på bostedet i flere omgange forsøgt at gøre både forvaltningen og borgmester Mikkel Warming (Enl.) opmærksom på, hvad der foregik på bostedet, uden at der blev skredet ind.

Kommunen fik efterfølgende kritik i undersøgelser fra Københavns Kommunes borgerrådgiver Johan Busse samt fra Kommunernes Landsforening (KL). Flere ledende medarbejdere på bostedet og i forvaltningen måtte forlade deres stillinger som følge af sagen. KL-undersøgelsen pegede på, at direktionen i Socialforvaltningen dengang ikke blev holdt tilstrækkeligt informeret om Tokanten-sagen. Men flere af kritikpunkterne pegede tilsyneladende også på forvaltningens øverste ledelse.

Ønsker ikke at kommentere sagen

Anette Laigaard bebudede derfor i februar 2008, at ansvaret for at handle på tingene og informere direktionen skulle indskærpes, ligesom der skulle udarbejdes »et tydeligt sæt af forretningsgange for klagesagsbehandlingen«. Anette Laigaard sagde dengang:

»Det er vigtigt, at vi lærer af den situation, vi blev bragt i. Vi kan ikke undgå fejl, men vi kan tilskynde til åbenhed og videndeling, så vi hele tiden bliver bedre til at matche de krav, der stilles til os.«

Berlingske ville gerne have spurgt Anette Laigaard, hvordan der nu kan opstå en ny alvorlig sag om svigt på et bosted i hendes forvaltning og om sagen får konsekvenser i forvaltningen. Men hun har ikke ønsket at kommentere den ny sag.

Socialborgmester Mikkel Warming er ikke vendt tilbage på Berlingskes henvendelse.