København flytter handicappede efter svigt

Københavns Kommune kendte til svigt af tre handicappede borgere gennem mange år. Kommunen offentliggør sagen forud for historie i Berlingske.

Københavns Kommune erkender et årelangt svigt af tre handicappede borgere. Blandt andet på denne institution tæt ved Kalundborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialforvaltningen i København flytter 3 borgere med svære fysiske og psykiske handicap fra det private bosted Møllen i Kalundborg efter et årelangt svigt, oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

Offentliggørelsen kommer efter, at Berlingske har søgt aktindsigt i sagen. Kommunen har ikke ønsket at svare på Berlingskes spørgsmål, før aktindsigten var behandlet færdig. 

De tre beboere er døgnanbragt af København, men hverken de fysiske rammer eller pædagogikken er i orden eller tidssvarende, og kommunen har derfor i december 2012 besluttet at opsige samarbejdet med bostedet.

»Vi har haft en vanskelig dialog med stedet igennem flere år, og har påpeget at forholdende skulle bringes i orden. Det er en klar fejl, at vi ikke har fulgt bedre op på vores egne henvendelser, og at vi ikke tidligere har grebet ind, og standset samarbejdet, når vores betingelser ikke blev opfyldt,« siger Vibeke Ries, myndighedschef i Københavns Socialforvaltning.

Kontrakt opsagt

Ifølge kommunens pressemeddelelse har samarbejdet været vanskeliggjort af, at kontraktforholdende mellem Københavns kommune og bostedet har været utilstrækkelige. En af konsekvenserne af de utilstrækkelige kontraktforhold har været, at der ikke er stillet krav om indberetninger af magtanvendelser.

Blandt de kritiske forhold, ud over manglende indberetninger for magtanvendelser, er videoovervågning og aflåste døre.

Lederen af bostedet, Claus Christensen, oplyser til Berlingske, at han ikke ønsker at kommentere sagen på nuværende tidspunkt. Han vil vende tilbage med en udtalelse senere fredag. 

Var også ansvarlig for Tokanten

Den administrerende direktør i Socialforvaltningen, Anette Laigaard, var også ansvarlig for forvaltningen, da Berlingske i december 2007 afslørede en række alvorlige svigt på bostedet Tokanten på Amager. De udviklingshæmmede beboere på bostedet var blevet udsat for for flere hundrede magtanvendelser, der ikke var indberettet. De var blevet låst inde på deres værelser eller ude i en atrium gård. Og de var blevet franarret deres penge.

Dengang havde en ansat på bostedet i flere omgange forsøgt at gøre både forvaltningen og borgmester Mikkel Warming (Enl.) opmærksom på, hvad der foregik på bostedet, uden at der blev skredet ind.

Kommunen fik efterfølgende kritik i undersøgelser fra Københavns Kommunes borgerrådgiver Johan Busse samt fra Kommunernes Landsforening (KL). Flere ledende medarbejdere på bostedet og i forvaltningen måtte forlade deres stillinger som følge af sagen. KL-undersøgelsen pegede på, at direktionen i Socialforvaltningen dengang ikke blev holdt tilstrækkeligt informeret om Tokanten-sagen. Men flere af kritikpunkterne pegede tilsyneladende også på forvaltningens øverste ledelse.

Ønsker ikke at kommentere sagen

Anette Laigaard bebudede derfor i februar 2008, at ansvaret for at handle på tingene og informere direktionen skulle indskærpes, ligesom der skulle udarbejdes »et tydeligt sæt af forretningsgange for klagesagsbehandlingen«. Anette Laigaard sagde dengang:

»Det er vigtigt, at vi lærer af den situation, vi blev bragt i. Vi kan ikke undgå fejl, men vi kan tilskynde til åbenhed og videndeling, så vi hele tiden bliver bedre til at matche de krav, der stilles til os.«

Berlingske ville gerne have spurgt Anette Laigaard, hvordan der nu kan opstå en ny alvorlig sag om svigt på et bosted i hendes forvaltning. Men hun har ikke ønsket at kommentere den ny sag. Hendes pressemedarbejder henviser i stedet til myndighedschef i Københavns Socialforvaltning, Vibeke Ries, som det endnu ikke har været muligt at få en kommentar fra.

Læs meget mere om sagen i Berlingske i morgen.