»Flygtninge er vant til at klare sig selv«

Det er helt »berettiget«, når statsministeren vil have flere ledige udlændinge i job, mener Dansk Flygtningehjælp. Der er stor forskel på, hvor gode kommunerne er til at få flygtninge i arbejde.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ledige flygtninge og indvandrere skal i højere grad arbejde for kontanthjælpen. Det var et af hovedbudskaberne i statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) nytårstale, og det falder i god jord hos Dansk Flygtningehjælp.

»Det er en god idé at sætte et forstærket fokus på at få flygtninge og indvandrere ud på arbejdsmarkedet. Det halter dér, så det er berettiget at sige, at vi må gøre en ekstra anstrengelse for at det skal lykkes bedre fremover,« siger generalsekretær Andreas Kamm.

I et endnu uspecificeret udspil i løbet de kommende måneder vil statsministeren ændre vilkårene for flygtninge og indvandrere på kontanthjælp.

I dag kommer en del flygtninge ifølge Dansk Flygtningehjælp i arbejde efter en kortere periode i Danmark. Men der består en udfordring i at få alle med, og det skyldes blandt andet, at flygtningenes kvalifikationer ikke altid er efterspurgte, at de kan have fysiske eller psykiske mén af flugten, eller at de mangler netværk.

Årsagen skal i hvert fald ikke findes i flygtningenes arbejdsindstilling, understreger Andreas Kamm.

»Vi skal huske på, at flygtninge er vant til at klare sig selv ved at arbejde. De kommer fra samfund uden overførselsindkomster og uden de velfærdsydelser, vi kender i Danmark. Så det er mennesker, som ikke forventer, at nogle klarer ærterne for dem,« siger han.

Hos Dansk Folkeparti tolker man dog statsministerens stramning over for flygtningene som et forsøg på at kapre vælgere ved indgangen til valgåret.

»Enhver kan gennemskue, at Thorning prøver at fiske stemmer inden et folketingsvalg. Nu har hun ikke bestilt andet end at lempe udlændingepolitikken de seneste tre år, og lige pludselig har hun fået mægtig travlt med at fremstå som en strammer,« siger udlændingeordfører Martin Henriksen (DF).

Men hos Dansk Flygtningehjælp frygter Andreas Kamm ikke, at der blot er tale om signalpolitik.

»Det gør jeg ikke. For der er næppe uenighed om, at det er vigtigt, at flygtninge og indvandrere kommer i arbejde,« siger han.

Og her er kommunernes indsats meget forskellig, påpeger Lars Larsen, der har et indgående kendskab til integration af flygtninge i kommunerne. Som partner i analysefirmaet LG Insight har han været med til at udføre en omfattende undersøgelse af integrationen i kommunerne med deltagelse af 79 kommuner.

»Spredningen i kommunernes integrationsindsats og de resultater, kommunerne opnår, er meget, meget stor,« siger han.

Forrest ligger Slagelse, der i perioden 2009-2013 har fået flest flygtninge i arbejde inden for et år. Her er otte ud af ti nyankomne flygtninge over 18 år selvforsørgende et år efter, de er kommet til Danmark. Til sammenligning gælder det kun for 15 procent i den dårligste kommune.

Flygtningene får primært ufaglærte job i butikker og rengøringsbranchen, og selv om mange flygtninge vil være overkvalificerede, er det vejen ind på arbejdsmarkedet, betoner Lars Larsen.

»Vi skal vise vores flygtninge og indvandrere, at de ikke skal være kræsne i forhold til deres første job, fordi det kan være et afsæt til en jobmobilitet.«

Det forventes, at regeringen vil konkretisere udspillet i en større integrationspakke til februar.