Da Thorning kaldte Anker til hjælp

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Frem til valget vil Helle Thorning-Schmidt tydeligvis gerne stå frem som ambassadør for fællesskab, solidaritet og velfærd. Undervejs i sin nytårstale kaldte hun ligefrem Anker Jørgensen til hjælp for at understrege budskabet om, at »samfundet kan blive koldt og umenneskeligt, hvis ikke vi forstår at bruge velstanden på den rigtige måde.«

Nogle vil sige, at netop brugen af den gamle arbejderleder, S-formand og statsminister – Anker Jørgensen – fortæller alt om, hvor hårdt Thorning har brug for at få tag i de mange socialdemokrater, som har forladt liste A.

Spørgsmålet er, om det vil lykkes? Ser man bort fra den lydefri og pletfri præsentation, viser et nærmere eftersyn af nytårstalen, at Thorning på afgørende punkter fortsat har svært ved at for få retorik og realiteter til at stemme overens:

Økonomien driller: Når Thorning fremhæver regeringens økonomiske politik, kan hun rose sig af, at landets økonomer og erhvervschefer uddeler pæne karakter. Hvilket er godt og vigtigt for SR-holdet. Men succeshistorien er langt fra komplet. Dels kører dansk økonomi i slæbegear, og det gør det svært at sælge politikken som en åbenbar succes. Dels har Thorning undervejs droppet sine egne økonomiske planer, adopteret VK-regeringens reformer og valgt at lave alle store forlig med hovedfjenden i blå lejr, hvilket har forlenet Thorning med et grundlæggende troværdighedsproblem og et prædikat som løftebryder. I nytårstalen forsøgte hun at gøre op med den kritik med argumentet om, at hun har gjort det rigtige – for landets skyld. Spørgsmålet er, om hendes mange skuffede vælgere vil godtage den forklaring? Hidtil har de ikke. Dertil kommer, at talens afsnit om den økonomiske politik blev svækket af, at Thornings løfter om nye initiativer for at sparke gang i væksten fremstod vage og ukonkrete.

Kampagne mod nulvækst har ikke virket: Thorning forsøgte i talen diskret at kickstarte kritikken af Venstres nulvækst, og frem til valget vil hun konstant advare danskerne mod de negative konsekvenser af nulvækst i et forsøg på at få aktiveret de mange tusinde frafaldne socialdemokrater, tvivlere og sofavælgere, som hun skal have ned i stemmeboksen for at kunne håbe på at vinde. Hidtil har advarslerne haft en forbløffende lille effekt, men i takt med at angrebene intensiveres, vil hun formentlig kunne få flere over i sin lejr. Men vil tilstrækkeligt mange vende hjem?

Flygtninge og indvandrere giver store udfordringer: På dette punkt lancerede Thorning sin største og mest overraskende offensiv, som handlede om, at indvandrere og flygtninge skal arbejde. Baggrunden er den triste, at alt for mange er uvirksomme, og navnlig at uhyggeligt mange indvandrere er uden job. Hvilket har skabt et stort menneskeligt og økonomisk spild. Det vil Thorning ændre på. »Flygtninge skal ikke gøres til klienter«, lød det, og hun fastslog, at flygtninge og indvandrere, der er på kontanthjælp, fremover skal arbejde mere for ydelsen. Mange vælgere vil være enige, men det er uhyre usikkert, om Thornings nye initiativ vil gøre en reel forskel – eller om der blot er tale om symbolpolitik. Hun pegede selv på, at der er »strande, hvor der skal ryddes op«, og at der er daginstitutioner, »hvor sandkassen eller gyngen skal repareres«. Men den slags vil jo kun gøre en meget lille forskel. Og det vil vælgerne gennemskue.

Dagpengesagen spøger: Thorning gentog sit håb om, at der kan vedtages et nyt dagpengesystem. Hun ved om nogen, at centrum-venstre-vælgere i tusindtal er vrede over, at hun overtog VKs dagpengereform. Derfor er det klogt af hende at kommunikere, at reformen skal ændres. Men vil hun kunne få tilstrækkeligt mange til at tro på løftet om, at der vil komme et bedre system efter valget? Det er ikke sikkert.

De kolde realiteter er, at Thorning fortsat er langt fra en valgsejr. Hun viste det ikke, men hun står med ryggen mod muren, og i modsætning til Lars Løkke Rasmussen brugte hun ikke sin sidste nytårstale inden valget til at sætte gang i en stor og substantiel offensiv. Dermed har hun heller ikke fået et afgørende bedre afsæt til valgkampen.