EL: Forkert taktik, Thorning

Der er ingen tvivl om, at det at få et arbejde er den bedste vej til integration. Men statsministerens ide om at flygtninge og indvandrere skal rense strande er skudt ved siden af, mener Enhedslisten.

Enhedslistens gruppeformand Stine Brix Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Princippet om at flere flygtninge og indvandrere skal ud på arbejdsmarkedet, er Enhedslistens gruppeformand Stine Brix (Ø) sådan set helt enig i. Men der stopper sympatien med statsministerens udmelding i nytårstalen også.

Helle Thorning-Schmidt vil have, at flygtninge og indvandrere skal arbejde mere for deres kontanthjælp, men det er ikke vejen frem, mener Stine Brix.

»Det er bekymrende, at statsministeren lægger op til, at det ikke er rigtige job eller kollegaer, de skal have, men at man skal lave et stykke arbejde uden at få en reel løn. Når statsministeren nævner, at man for eksempel kan reparere sandkasser i en børnehave eller rense strande, så er der jo nogle mennesker, som risikerer at miste det arbejde, hvis det bliver udført at flygtninge på kontanthjælp. Så det er den helt forkerte måde at gribe det an på,« siger hun.

Ifølge statsministeren er integrationen slået fejl, og alt for mange flygtninge og indvandrere er havnet på kontanthjælp, når de i stedet burde være ude og arbejde.

»Derfor vil jeg ændre vilkårene for flygtninge og indvandrere, der er på kontanthjælp. De skal arbejde mere for ydelsen, og det skal helst være på en arbejdsplads. For målet er at få et rigtigt job. I første omgang skal de nye vilkår gælde i to år,« siger Helle Thorning-Schmidt i sin nytårstale.

Men der skulle hellere kigges på reelle arbejdspladser, mener Enhedslisten.

»Vi skal sikre, at der er nogle arbejdspladser, så det er muligt for indvandrere at komme ind på arbejdsmarkedet. Og vi skal stille krav til arbejdsgiverne om at hjælpe til med integrationen og turde ansætte en, der måske ikke taler flydende dansk endnu,« siger Stine Brix og fortsætter:

»Det er helt rimeligt at stille et krav om, at hvis man er arbejdsløs, så skal man også søge arbejde og tage arbejde. Og sådan er reglerne jo også i dag. Det statsministeren antyder mellem linjerne er, at man skal arbejde uden at få en reel løn,« siger Stine Brix, der dog understreger, at hun endnu ikke kender det fulde indhold af statsministerens forslag.