Danskerne nyder livet som singler

Lige som hver tredje voksne dansker lever Ida Holst uden kæreste, partner eller ægtefælle. Singlerne er ikke enlige stakler. Langt de fleste har det godt med singletilværelsen og dens indbyggede frihed.

Ida Holst Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De er frie til at gøre, hvad de vil. De har god tid til at besøge vennerne og pleje deres interesser, og skulle de have lyst til at give den en ekstra tørn på arbejdet, står det dem frit for. Det skal ikke koordineres med kæresten, konen eller manden derhjemme.

Næsten hver tredje voksne dansker lever sit liv som enlig, viser en TNS Gallup for Berlingske, og det har langt de fleste af dem det helt godt med. Faktisk er singlelivet ligefrem et aktivt tilvalg for mange, fortæller sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal.

»I den moderne kultur er det ikke bare særlingene, der bliver tilbage. Det er i høj grad et aktivt valg at være single. Med de værdier, der figurerer i den moderne verden, har man lettere ved at »få point« i tidsånden, hvis man lever som fri single, end hvis man lever i en familie fyldt med forpligtigelser,« siger Birthe Linddal.

Hun henviser til, at familien for eksempel er en hæmsko for karrierelivet. For et lederudviklingskursus, som man måske skal tage i udlandet, harmonerer skidt med at skulle hente børn klokken fire.

At så mange danskere lever som singler skyldes i høj grad den stærke individualistiske ånd, som dominerer i samfundet. Ifølge den skal man ikke gå på kompromis med sit valg af partner, fortæller sociolog på Roskilde Universitet Klaus Rasborg.

»I tidligere, mere traditionsbundne sammenhænge, sagde man, at hvis man ikke kan få den, man elsker, må man elske den, man kan få. Det senmoderne, individualiserede menneske vil forholde sig omvendt og sige, at hvis jeg ikke kan få den rigtige partner, så kan det også være lige meget. Så klarer jeg mig uden,« siger han.

37-årige Ida Holst fra Valby arbejder i en it-virksomhed og går af og til på dates med mænd, som hun møder igennem sin profil på Elitedaters.dk. Hun vil gerne have en kæreste. Men hun har været single siden 2007, og det har hun egentlig haft det helt godt med.

»Jeg har prioriteret interesser og karriere over kærlighedslivet. Jeg har skrevet en masse, blandt andet en roman baseret på sms’er, et bidrag til en bog om velfærdssamfundet, og holdt en række foredrag. Når jeg laver de kreative ting, jeg brænder for, bliver jeg næsten helt euforisk. Så den glædesrus, man mærker, når man er forelsket, har jeg faktisk kunnet skabe selv, selv om det naturligvis er noget andet,« siger hun.

Selv om ni ud af ti singler Ifølge TNS Gallup har det godt eller rigtig godt med at være alene, vil 7 ud af 10 gerne nu eller senere i livet have en kæreste.