Husk penge, pas – og visum

I nogle ferielande får man det eventuelle visum ved ankomsten, i andre skal man omkring ambassaden inden afgang for at få det nødvendige stempel. Vi guider til fem rejselande med forholdsvis omstændige visum-processer.

Foto: Scanpix

Står man i lufthavnen i København og skal til Rusland, men mangler det nødvendige visum, kommer man ikke med flyet. Og er man landet i Cuba og ens pas ikke er udstyret med de rette stempler, kan man være ret sikker på at blive sat på flyet tilbage til Danmark.
Visum er for rejser til nogle lande en ligeså væsentlig del af bagagen som pas og kreditkort.

Læs også: Undgå at blive nægtet indrejse

Men hvor man i nogle lande blot udfylder en blanket og får et stempel ved indrejse, skal man inden ankomsten til en række andre lande sørge for at indhente visum, inden man drager mod lufthavnen i Danmark.

Og det gælder ikke kun rejser til afrikanske og ditto russiske stater med navne, man ikke kan udtale. En rejse til lande som Indien og Cuba, som mange danskere hvert år holder ferie i, kræver også en tur omkring ambassaden inden afgang.

Har man booket sin tur som en pakkerejse via et rejsebureau, sørger bureauet ofte for at søge visum til én – men det er altid ens eget ansvar at være i besiddelse af – gyldigt – visum.


Indien

Der er visumpligt til Indien.

Husk: Passet skal være gyldigt i mindst fire måneder udover opholdet.
Der skal være minimum to tomme sider i passet.
Børn skal have deres eget pas, det er ikke nok at stå i forældrenes. De skal også have eget visum.
Turistvisum kan gives op til seks måneder.
Alle besøgende tilrådes at søge visum i god tid inden afrejsen og være godkendt, inden man arrangerer de endelige rejseplaner.

Bemærk: Hvis man på en rejse til Indien ønsker at besøge nærliggende lande som Nepal eller Sri Lanka, kan man ikke rejse tilbage til Indien før en karensperiode på 60 dage – medmindre man inden rejsen har opnået en særlig tilladelse fra de indiske myndigheder.

Sådan gør du: Ansøgning om turistvisum kan enten hentes på den indiske ambassade i København eller downloades på ambassadens hjemmeside.
Hvis man sender ansøgningen med posten, så husk at klæbe et pasfoto med de rigtige mål – 35 x 45 mm – på ansøgningen.
Vedlæg pas, en kopi af rejseplanen, en check på beløbet for visum – 370 kr. for et turistvisum – og en frankeret kuvert med hjemmeadresse og til anbefalet post.
Det er også muligt at møde personligt op på ambassaden, aflevere dokumenterne og betale med Dankort. Tjek hjemmesiden for åbningstider. Ambassaden oplyser, at man skal forvente mindst to-tre arbejdsdages ekspeditionstid.

Nyt pr. 1. februar 2013: Med visumansøgningen skal desuden en kopi af retur-flybillet, en bekræftet hotelreservation eller inviation fra indisk vært samt dokumentation fra banken, om at man har økonomi til at klare udgifterne til opholdet i Indien.

Info: indian-embassy.dk

Cuba

Der er visumpligt til Cuba.

Husk: Passet skal være gyldigt i mindst tre måneder udover opholdet.
Turistvisum kan udstedes op til en måned.
Børn skal have deres eget pas, det er ikke nok at stå i forældrenes. Børn skal også have deres eget visum.
Man skal være i besiddelse af en rejseforsikring fra et godkendt forsikringsselskab.

Sådan gør du: Man skal ikke udfylde en ansøgning for at få turistvisum til Cuba. Man skal blot sende – eller møde op på ambassaden med –  kopi af billedopslaget i passet, kopi af flybilletten (tur og retur), samt kopi af hotelreservationen i Cuba.
Vedlæg desuden en frankeret svarkuvert, hvis visummet skal sendes.
Behandlingstiden er cirka en uge, møder man op personligt, kan det som regel ordnes samme dag. Der er ingen tidsbestilling.
Prisen er 180 kr.  per visum. Børn betaler samme pris.
Hvis man ikke møder personligt op og afhenter passet, er det et gebyr på 175 kr. per visum.
Betaling per check eller kontakt. Ambassaden tager ikke mod kreditkort.

Info: cubaembassy.dk

Kina

Danske statsborgere skal have visum for at rejse ind i Kina. Dog kan man rejse transit gennem Kina inden for 48 timer uden visum, ligesom man, hvis man rejser i gruppe, kan opholde sig i op til 15 dage i Hainan-provinsen uden visum.

Husk: Passet skal være gyldigt et halvt år efter den dato, man søger visum.
Der skal være mindst to ubrugte sider i passet.
Den kinesiske ambassade anbefaler, at man senest søger om visum en måned før indrejse i Kina og fraråder, at man søger tidligere end tre måneder.

Sådan gør du: Ambassaden i København tillader ikke at visumansøgere kommer ind fra gaden. Man skal downloade visumansøgninger og booke tid til aflevering af pas og ansøgning vedhæftet et pasfoto (taget for nylig).
Desuden skal man have et »invitationsbrev« fra aktuelt kinesisk rejsebureau eller fra familie, man skal besøge, samt kopi af CPR kort (sundhedskort), program for rejsen, flybillet (returbillet) og bevis for hotelbooking.
Fire arbejdsdage senere kan visum hentes, og visumafgiften plus administrationsafgift og skat betales. (250 kr. plus skat og ekspeditionsgebyr på 275 kr.)
Man kan også ansøge via post. Da sender man ansøgning, foto, pas og alle relevante papirer samt en frankeret returkuvert til ambassaden. Søges visum per post er ekspeditionsgebyret 562,50 kr.
Når ambassadens personale har behandlet visumansøgningen, bliver man kontaktet med informationer om afhentningsnummer, det beløb, der skal betales, samt kontonummer, pengene skal overføres til. Når pengene er overført, returnerer ambassaden passet med visum.

Bemærk: Ambassaden er lukket i kinesiske helligdage, f.eks. ved det kinesiske nytår 23., 24. og 25. januar.

Info: chinaembassy.dk

USA

En dansk statsborger på ferie kan frit rejse ind i USA uden visum og blive i landet i op til 90 dage på den såkaldte Visa Waiver-ordning, men det kræver, at man udfylder flere dokumenter og accepteres inden afrejsen.

Husk: Man skal have et gyldigt maskinlæsbart pas – reglen gælder også for børn.
Man skal have en bekræftet returbillet eller en bekræftet billet for videre rejse til en destination uden for USA.
Man må maksimalt opholde sig i USA i 90 dage.
Hvis man tidligere er blevet nægtet visum til USA, ikke har en ren straffeattest eller har »glemt« at forlade landet inden udløbet af de 90 dage, skal man søge visum på ambassaden.

Sådan gør du: ESTA-ansøgning. ESTA står for Electronic System for Travel Authorization og er en elektronisk ansøgning om at blive godkendt til indrejse i USA, som man udfylder online.
ESTA-godkendelsen giver ingen garanti for indrejsetilladelse i USA, men er nødvendig for overhovedet at måtte flyve til USA. Der skal også udfyldes en ESTA-ansøgning, hvis man kun rejser i transit gennem USA og skal videre til en anden destination.
Man skal være ESTA-godkendt senest 72 timer før afrejse, men gør det hellere i god tid. Hvis der kræves yderligere oplysninger, kan tilladelsen trække ud.
En ESTA-godkendelse koster ca. 75 kr., som betales online med Masterkort eller Visakort.
Godkendelsen gælder i to år.

Info: esta.cbp.dhs.gov/esta/ og denmark.usembassy.gov/

Rusland

Danske statsborgere skal have visum for at komme ind i landet.

Husk: Passet skal være gyldigt i mindst seks måneder udover opholdet.
Der skal være minimum to tomme sider i passet.
Turistvisum kan gives op til seks måneder, men udstedes kun til den periode, rejsen varer. Beslutter man sig spontant for at forlænge opholdet, kan det blive temmelig besværligt at få lov til at rejse ud af Rusland igen.
Visum kan ikke udstedes ved indrejse.

Bemærk: Ved ankomsten til Rusland skal man udfylde et ind- og udrejseskema i to eksemplarer. Det ene afleverer man til indrejsemyndighederne i paskontrollen, det andet skal man have på sig sammen med passet under hele opholdet, og afleveres til myndighederne, når man forlader landet.

Sådan gør du: Ansøgning om turistvisum kan enten hentes på det russiske konsulat eller downloades via ambassadens hjemmeside.
Bestil i samme omgang tid til at aflevere den udfyldte ansøgning på konsulatet (tlf. 3538 2370 eller embrusdenmark@gmail.com); man kan ikke bare dukke op, når det passer ind i ens program.
Sammen med den udfyldte ansøgning skal man aflevere passet, to pasfotos i farver, en bekræftelse på, at man har en rejseforsikring, der gælder i Rusland, og som dækker under hele opholdet, samt enten en turistvoucher, der er udstedt af et russisk turistbureau, der er registreret hos Ruslands udenrigsministerium, eller fra det hotel, man skal bo på under opholdet, hvis man selv arrangerer turen.
Voucheren skal indeholde oplysninger om rejsemålet, ind- og udrejsedato samt en bekræftelse på, at man har betalt på forhånd.
Voucheren skal desuden være stemplet og underskrevet af en autoriseret person.
På hjemmesiden visatorussia.com kan man for 30 dollar (ca. 170 kr.) bestille en sådan voucher, hvis man ikke selv har tid til at indhente de nødvendige papirer. 
Hvis man har børn indskrevet i passet, som skal med på rejsen, skal deres navne også fremgå af voucheren. Medbring også kopi af flybilletten.
Når man har afleveret visumansøgningen og alle bilag, skal man betale 130 kr. i gebyr – kontanter er nemmest.
Behandlingstiden er typisk en uge, og man kan hente sit pas med visum på den dag, som fremgår af kvitteringen for gebyrindbetalingen, eller mellem kl. 9 og 11 på alle hverdage efter. Husk at medbringe kvitteringen.

Info: denmark.mid.ru

Visum eller ej? Se oversigten over visumregler for 25 af de mest populære ferielande her