Vi tror staten hjælper os i udlandet

Hver tredie dansker ved ikke, at ingen kommer dem til hjælp, hvis de uden rejseforsikring kommer alvorligt til skade i udlandet, viser ny undersøgelse

Foto: Timothy A. Clary

Forleden mistede en dansk kvinde livet under en rejse i Mexico. Måske ved et uheld, måske ved en forbrydelse.

Læs også: Her er det dyrest at blive syg i ferien

Men uanset hvordan, står hendes familie nu i en slem knibe. For kvinden havde ingen rejseforsikring, og familien må nu selv udrede alle omkostninger og evt. hjemtransport.

Den aktuelle sag er desværre på ingen måde enestående. Rigtig mange danskere nærer en blind og urealistisk tillid til, at "nogen" nok skal hjælpe, hvis det for alvor går galt.

Det viser en undersøgelse, som Europæiske Rejseforsikring netop gennemført.

Her har man afdækket 3.500 danskeres viden om  rejseforsikringer og deres dækning samt udenrigsministeriets rolle i forbindelse med alvorlig tilskadekomst på rejser uden for Europa. Og kun to ud af tre er klar over, at uden rejseforsikring er der ingen hjælp at få.

Alle burde kende reglerne
Undersøgelsen viser, at 13 pct. tror, at udenrigsministeriet vil komme dem til hjælp, hvis de kommer alvorligt til skade og har glemt eller undladt at tegne rejseforsikring. 26 pct. svarede "ved ikke" til spørgsmålet, mens 61 pct. er klar over, at udenrigsministeriet IKKE hjælper.

"Det er overraskende mange, der ikke ved, hvordan det forholder sig. Undersøgelsen konkluderer, at 39 pct. af befolkningen må formodes at regne med udenrigsministeriets hjælp, hvis det går helt galt på rejsen. Dette tal burde være nul," siger underdirektør Jacob Bender.

Ambassaderne afviser blankt
I Europæiske har man adskillige eksempler på, at danskere er rejst ud uden rejseforsikring og er kommet til skade. Deres anmodninger om hjælp fra udenrigsministeriet eller den lokale ambassade bliver blankt afvist hver gang.

"Udenrigsministeriet har ikke penge til disse situationer, og den tilskadekomne eller omkomne er overladt til egen formue eller familie og venners økonomiske bistand. At tegne en forsikring er en lille investering i forhold til de omkostninger, en ulykke eller et dødsfald kan koste," råder han.

Se også: Guide til rejse-regel-junglen