Har du styr på passet?

Politiet i lufthavnen har særlig travlt i denne tid med at udstede midlertidige pas og forlænge passenes gyldighedsperiode.

Foto: Bax Lindhardt

Hver dag kommer der flypassagerer ind på politiets kontor i Københavns Lufthavn, fordi de har glemt deres pas, fordi de ikke kan finde deres pas eller fordi deres pas er udløbet.

Se også : Rejseliv.dk i lufthavnen

"Folk er utroligt sløsede med deres pas," siger vagthavende hos politiet i lufthavnen. Han har ikke noget tal på, hvor mange, der hvert år glemmer passet.

Det kommer stadig bag på rigtig mange passagerer, at de skal være i besiddelse af et gyldigt pas for at forlade landet og komme ind i et andet.

Også selv om politiet ikke kræver at se pas for folk, der rejser inden for Schengen-samarbejdet, lader luftfartselskaberne ikke nogen komme med fly, som ikke er i besiddelse af et gyldigt pas.

På politiets kontor i lufthavnen - det ligger i arkaden, der forbinder Terminal 2 og Terminal 3 - udsteder politiet i de tilfælde, hvor det er muligt, et midlertidigt pas eller forlænger passets gyldighed.

Drukner i henvendelser

I den store rejseweekend for en uge siden var kontoret ved at drukne i henvendelser fra desperate rejsende, der pludselig ikke havde noget pas eller som ikke havde styr på, hvornår det udløb.

"Mange rejser med hovedet under armen. De kan godt finde ud af at købe en dyr rejse, men man skænker ikke passet en tanke," siger en af betjentene.

Den foregående dag blev der udstedt 6 midlertidige pas og 10 pas fik gyldigheden forlænget. På den lille politistation er man ikke i tvivl om, at mange godt kunne blive meget bedre til, at huske at checke om passet er orden.

I det fleste tilfælde kan betjentene på kontoret nå at hjælpe flypassagererne, men det er ikke gratis at lade politiet redde ferien på målstregen. Et pasfoto koster 100 kr. i automaten udenfor og det koster 600 kr. at få udstedt et midlertidigt pas.

Men eksempelvis USA tillader ikke andet end gyldige maskinaflæsbare pas, hvis man ønsker at komme ind i landet. Så er passet ikke i orden, kan man lige så godt tage hjem og pakke ud igen.

Samme billede i Billund

Særligt fraskilte skal være opmærksomme på, at det kræver begge forældres underskrift at få udstedt et midlertidigt pas til et barn.
 
I Billund er billedet det samme som i Kastrup. Her har det vist sig at særligt rejsende til England og unge turister til charterrejsemål Bulgarien og Rumænien ikke har haft passene. Formentlig fordi der generelt er meget rejseaktivitet til Storbritannien og fordi mange unge rejser til Bulgarien og Rumænien for at feste igennem, men der kræves alligevel pas.

Man skal ikke mindst være opmærksom på, at nogle lande kræver, at pas er gyldige 6 måneder efter man er kommet hjem. Det gælder eksempelvis for passagerer til Thailand.
 I Tyrkiet skal passet være gyldigt 90 dage efter rejsens varighed.
 For Egypten er reglerne seks måneder.

"Man er nødt til at kende pas-reglerne for det land, man rejser til," understreger politiet i lufthavnen.

Her kan du læse mere om forskellige landes pas- og visum-regler:
http://www.um.dk/da/menu/Borgerservice/FoerdinRejse/UdenlandskeVisumregler/

Det skal du vide:

Hvis du vil ud at flyve, skal du principielt være i besiddelse af et gyldigt pas.

Skal man til Norge eller Sverige kan man - afhængigt af flyselskabet - legitimere sig med kørekort.

Til EU og Schengen går det ikke med kørekort, så skal man have pas med.

Siden 1. oktober 2004 har børn skullet have deres eget pas.

Pas udstedes af kommunernes borgerservice.

Pas til voksne mellem 18 og 65 år koster 600 kr.
Pas til Børn og unge under 18 år  koster 115 kr.
Pas til voksne over 65 år koster 350 kr.

Her kan du læse mere om pas:
http://www.politi.dk/da/borgerservice/pas/