Undgå at blive nægtet indrejse

Rejsebureauet skal informere om eventuelle visumkrav - men husk også selv at tjekke, om du skal have det. Se her, hvor du skal have visum.

Et er den økonomiske skade - noget andet er de bristede feriedrømme. Det er især på de oversøiske rejsemål, at der kræves visum - se hvilke her. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox.com
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er surt at være nået frem til sit rejsemål og stå ved grænsen, og så ikke kunne komme ind, fordi man ikke har det krævede visum. Sådan, som det med jævne mellemrum er sket for danske rejsende.

Næste: Se oversigt over visumregler

Men langt de fleste når dog ikke så langt. For flyselskaberne, der "hænger på de visumløse" og må tage dem med retur igen, er omhyggelige med at tjekke, om passagererne nu også har orden i papirerne. Og der mangler et visum eller evt. specielle krav om ens pas ikke er opfyldt, deler rejseburauet og den enkelte rejsende ansvaret.

Afvist i indtjekningsskranken
Det blev afgjort her i sommer i Pakkerejse-Ankenævnet, da et ægtepar på vej til Indien ikke nåede længere end Københavns Lufthavn. De havde lige før jul set en "sidste øjebliksrejse" til Goa i Indien på rejseburauet Scanways hjemmeside. Der var afrejse anden juledag,  fire dage efter, og de slog til. Visum skænkede de ikke en tanke.

Men i lufthavnen blev de afvist i indtjekningsskranken, hvilket der i øvrigt også var andre, der blev. Skuffede tog de direkte til rejsebureauet og krævede deres penge tilbage. Men det ville Scanways ikke være med til. Her henviste man til, at der i en boks på hjemmesiden oplyses, at der er visumpligt til Indien, og at det normalt tager en uges tid at få det. Desuden står der, at det er den rejsendes pligt at anskaffe sig visum.

Men parret mente, at bureauet var ansvarlig,. Det kunne jo slet ikke kunne lade sig gøre at benytte bureauets sidste-øjeblik tilbud, da det pga. julen var umuligt at nå at få en visum. Ankenævnet deler ansvaret for de manglende visum.

Næste: Se oversigt over visumregler

Bristede feriedrømme

Parret burde selv have været mere omhyggelige med at læse alle betingelserne på bureauets hjemmeside. Men samtidig burde bureauet, som den professionelle, i situationen have informere mere overskueligt om visumkravet. Og dermed måtte de "dele skaden", hvorefter parret kun får halvdelen af rejsens pris refunderet.

Men et er den økonomiske skade - noget andet er de bristede feriedrømme. Det er især på de oversøiske rejsemål, at der kræves visum. Nogle koster penge, andre er gratis. Nogle skal søges på de pågældende landes ambassader eller konsulater, andre fås i lufthavnen ved indrejse. Nogle visum tager det uger at få, andre udstedes med det samme. 

På de efterfølgende sider har vi samlet reglerne for danske statsborgere, og her kan du tjekke om du skal have visum, hvor evt. skal søge det og om der er særlige krav til dit pas i forbindelse med rejser til det pågældende land.

Næste: Se oversigt over visumregler