Det olympiske Eiffeltårn i London

Når London i 2012 er vært for OL, kan gæsterne bestige en britisk udgave af Eiffeltårnet.

De 5 olympiske ringe er en del af Orbit, monumentet, der skal markere Londons værtskab for OL i 2012. Bag værket står den indiske kunstner Anish Kapoor, som har designet det i en højde, der slår Frihedsgudinden med 22 meter. Fold sammen
Læs mere
Foto: EPA / ARUP

ArcelorMittal Orbit bliver det officielle navn på kunstværket, som London lægger by til for at markere byens værtskab for de Olympiske Lege i 2012. Rollemodellen er Eiffeltårnet, om end Orbit kun kommer til at rage 115 meter op over den britiske hovedstad i modsætning til Eiffeltårnets 324 meter. Ikke desto mindre bliver Orbit den højeste skulptur i Storbritannien.

Se også: 1.000 gode grunde til at besøge Storbritannien

Orbit skal udstyres med udsigtsplatforme, som gør, at besøgende har frit udsyn til den olympiske park, hvor skulpturen skal stå, og skylinen over det østlige London. Turen op vil foregå i elevator, mens de frygtløse herefter kan vælge at finde ned til jorden igen via spiraltrappen.

Opførelsen af Orbit kommer til at stå i 110 millioner kroner, som for størstedelens part betales af stålgiganten ArcelorMittal (deraf navnet), og planen er, at den særegne skulptur skal stå klar midt i 2011 – i god tid inden OL. Og når medaljerne er uddelt og den olympiske delegation rejst hjem, bliver værket stående til glæde for fremtidige udsigtsglade turister i London.

Er du mere til den ægte vare? Se her, hvorfor Eiffeltårnet er kåret som verdens bedste vartegn.