12 ting, du skal se ved Trafalgar Square

Fra verdenskunst til designertoiletter - Trafalgar Square i London er centrum for en stribe både berømte og ukendte oplevelser.

Trafalgar Square med den store Nelson-statue. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix Danmark.
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er mange, der synes, at Trafalgar Square er Londons centrum. I hvert fald er det en kendsgerning, at pladsen altid er fyldt med londonere, turister og duer.

Se også: Fem favorit-steder i London

Duerne er der blevet lidt færre af (fodring forbudt!), men ellers er trængslen taget til, efter at den nordlige del af pladsen også blev fodgængerområde for et par år siden.

Den nordlige del af Trafalgar Square afgrænses af National Gallery, mod øst ses South Africa House, mod vest Canada House, mod sydvest Admiralty Arch (som er den »kongelige« portindgang til området ved Buckingham Palace), og mod syd munder pladsen ud i Whitehall med alle ministerierne og Downing Street.

De fleste turister kommer til Trafalgar Square for at lægge nakken tilbage og kigge op på admiral Nelson, der troner på sin godt 55 meter høje søjle.

Mange danskere får sikkert også øje på det af de fire relieffer ved monumentets fod, som skildrer Nelsons sejr i København, Slaget på Reden i 1801.

Men der er mange flere ferieoplevelser at hente på Trafalgar Square og de nærmeste 200 meter. Nogle seværdigheder – som National Gallery – er verdensberømte, andre læser du måske først om nu. Riv siderne ud og tag dem med, næste gang du skal til London.

4 kendte seværdigheder

1 - Nelsons monument
Nelsons monument er rejst til minde om admiral Horatio Nelson, der døde under slaget ved Trafalgar i Sydspanien i 1805.
BONUSTIP: Nelsons monument skal i 1920erne være blevet solgt til en amerikansk turist for 6.000 pund af en skotsk svindler, Arthur Ferguson. Handelen gav Ferguson mod på også at sælge Big Ben og Buckingham Palace, inden han stak af til USA. Her blev han anholdt under forsøget på at afsætte frihedsgudinden til en australier.

2 - National Gallery
National Gallery rummer verdens største kunstnere, fra middelalderen op til ca. 1900. Blandt de godt 2100 udstillede billeder finder du billeder af de danske kunstnere Eckersberg, Hammershøi, Juel, Købke og den lidet kendte C.A. Kølle fra Lolland.
BONUSTIP: Gå på jagt efter Hans Holbein den Yngres portræt af Christian IIs datter Christine. Det er et mesterværk fra 1538.

3 - St. Martin-in-the-Fields
St. Martin-in-the-Fields er bygget i 1720erne og blev forbilledet for hundreder af kirker i Nordamerika. Kirken var hjemsted for boligløse fra 1930 til 1945. Fire aftener om ugen holdes der klassiske og jazz-koncerter.
BONUSTIP: Du kan komme til gratis »Lunchtime Concert« i kirken kl. 13 på mandage, torsdage og fredage.

4 - Admirality Arch

Admirality Arch er den kæmpemæssige, tredobbelte bue ved indgangen til den »kongelige« vej The Mall. Trafikken går gennem sidebuerne – den midterste er forbeholdt royale processioner fra Buckingham Palace.

8 knap så kendte seværdigheder

1 - Café in the Crypt
Café in the Crypt er navnet på det yderst velbesøgte og stemningsfyldt spisested, der ligger under St. Martin-in-the-Fields. Her får man altid en god sandwich – og live jazz onsdag aften. Les Routiers har kåret krypten til Café of the Year.

2 - Designertoilet

Designertoilet. - Uanset, om du »skal« eller ikke skal, så kig ind på de offentlige toiletter under den nye, brede trappe fra pladsen op til National Gallery. De er designet af to kapaciteter, briten Norman Foster og danskeren Per Arnoldi. Det samme er cafeen på den anden side af trappen.

3 - The Chandos

The Chandos er en af de traditionelle pubber, der bliver stadigt færre af i London. Vandingsstedet ligger på hjørnet af William IV Street og St. Martins Lane. Her er læderbetrukne bænke, ubekvemme taburetter og velskænket fadøl.

4 - National Portrait Gallery
National Portrait Gallery står i skyggen af naboen National Gallery, men hvis du ikke er decideret kunstinteresseret, får du nok den største oplevelse i portrætmuseet. Her er tusinder af malerier og fotos af store personligheder gennem 700 år. Nik genkendende til vor egen tids Paul McCartney, Michael Caine, Bryan Ferry, Michael Palin og rockgruppen Blur.

5 - Den henrettede sygeplejerske

Den henrettede sygeplejerske. – Ved St. Martin-in-the-Fields står en skulptur af Edith Cavell. Hun var sygeplejerske, og under 1. Verdenskrig hjalp hun 200 allierede soldater til at flygte fra det besatte Belgien. De tyske besættelsestropper anholdt hende i 1915, dømte hende til døden og henrettede hende ved skydning, mens hun var iført sin uniform. Edith fik en heltebegravelse efter krigen i England.

6 - Portrait Restaurant

Portrait Restaurant ligger øverst oppe i Portrait Gallery og bør opleves af to årsager. Udsigten over tagene og maden – begge dele temmelig gode for en museumsrestaurant. Tre retter fås for ca. 200 kr. Det varme kan være f.eks. kalvelever, marsk-lam eller mulle, og desserten en pikant champagne Yorkshire-rabarbertrifli

7 - Texas Embassy
Texas Embassy er i virkeligheden ikke nogen ambassade, men et spisested. Det ligger i den del af Canada House, som vender væk fra Trafalgar Square. Her blev den britiske rugbyunion stiftet 26. januar 1871. Indretningen i dag er ikke noget at råbe hurra for, men det er bøfferne! Stjernen på menukortet er en 454 grams t-bonesteak.

8 - Himlen, og halvvejs dertil
Himlen, og halvvejs dertil. – For homoseksuelle har kvarteret flere vandingssteder. Heaven er en af Londons største og mest populære natklubber, med et stort, men ikke udelukkende gay-publikum. Heaven har til huse under Charing Cross undergrundsstationen med indgang via Villiers Street. Halfway to Heaven (»halvvejs til himlen«) ligger mellem Heaven og Trafalgar Square. Det er en pub/bar med relativt billige drinks og ofte fuld knald på i stueetagen, nedenunder er der roligere og flere siddepladser.