Sæt andelsboligens pris under skarp lup

Ny beregner viser, hvor meget en andelsbolig må koste i forhold til en ejerbolig.

Med en ny beregner fra Forbrugerrådet får man lidt bedre overblik over forskelle i pris mellem andelsboliger og ejerboliger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Søren Bidstrup

Skal du købe andels- eller ejerbolig? Forbrugerrådet lancerer nu en ny service, der skal hjælpe boligsøgende danskere med at svare på det spørgsmål.

Initiativet er ifølge Forbrugerrådet sat i gang, fordi priserne på markedet for andelsboliger er blevet en uigennemskuelig jungle.

"Økonomien i en andelsbolig kan være svær at få overblik over, fordi du på samme tid køber en andel og overtager din del af foreningens gæld,” skriver Forbrugerrådet om den nye beregner.

Beregneren kan man bruge til at finde ud af den samlede pris for en andelsbolig og sammenligne den med prisen for en tilsvarende ejerbolig. Derved kan man se, hvor man får mest for pengene.

Store prisdyk

Forbrugerrådets blad Tænk Penge skriver, at det specielt er i Århus og København, at priserne på andelsboliger er pressede. I Århus er salgspriserne faldet op mod 50 procent i forhold til den offentlige vurdering.

Tommelfingerreglen i den jyske hovedstad er, at den månedlige nettoydelse for en andel skal være 20 til 25 procent lavere end nettoydelsen for en tilsvarende ejerbolig.

I København er salgspriserne ligeledes dykket og vil falde endnu mere. Lige nu skal den månedlige nettoydelse for en andel være 30 procent lavere end nettoydelsen for en tilsvarende ejerbolig.

En andel på to værelser bør højst koste 600.000 kr. i indskud og 3.000 kr. i boligafgift, lyder det fra Forbrugerrådet. Hvis andelen er på tre værelser, skal indskuddet højst være på 800.000 kr. og boligafgiften højst være på 5.000 kr. pr. måned.