Andelspriser skal høvles en femtedel ned

Godt 8.000 andelsboliger står til salg, og tiden, da en andelsbolig gik til den første på en venteliste, er forbi. Nu står der forholdsvis lige så mange andelsboliger som ejerlejligheder til salg.

Foto: Foto: Colourbox

Der skal skæres 20 procent af andelspriserne, hvis en andelsbolig skal sælges i dagens marked, vurderer landets største mæglerkæde, Home.

Markedet for andelsboliger har ændret sig radikalt med frigivelsen af andelskronen og under den nuværende finanskrise. Fra de tidligere blot blev afhændet til den første på en venteliste, bliver de nu sat til salg hos ejendomsmæglerne, der ifølge Home har fordoblet antallet af andelsboliger på hylderne til 3.471.

Men samlet set er der kun det samme antal andelsboliger til salg i forhold til det totale antal som for ejerlejlighedernes vedkommende. Ud over andelsboliger til salg hos mæglerne er 3.945 andelslejligheder til salg på gratis platforme, og det giver samlet 8.371 andelslejligheder til salg svarende til 5,7 procent af de samlede andelsboliger.

For ejerlejlighedernes vedkommende, så står der lige nu 10.395 ejerlejligheder til salg, hvilket svarer til 4,55 procent af det totale antal.

Men der skal skære i priserne, vurderer både ejendomsmæglere og cheføkonomer.

"Ingen tvivl om, at det er blevet sværere at sælge sin andelslejlighed i forhold til i 2003 og 2004, men sådan er markedsøkonomi. Når man fordobler prisen på en vare, så falder antallet af købere. Men man kan sagtens sælge andelsboliger i dag, men det kræver en beregning, hvor meget andelen kan koste, hvor andelslejligheden stadig kan konkurrere med ejerlejligheden," siger kommunikationschef Niels Carstensen fra Home.

Ifølge Home skal andelshaverne skære 20 procent af andelskronen, hvis de gerne vil have solgt i det nuværende marked.

"Men det er en individuel vurdering fra bolig til bolig. Ældre andelsboliger med lille gæld kan ofte sælges til prisen, mens nye andelsboliger med stor gæld skal sælges væsentligt under den vurdering, det offentlige har fastsat som maksimalpris - også kaldet andelskronen," vurderer Niels Carstensen.

Priserne på andelslejligheder ikke har givet sig i nær samme grad som prisen på ejerlejligheder. Men det kan være en stakket frist. For eksempel vurderede Nordeas cheføkonom Helge Pedersen forleden, at det formentligt kun er et spørgsmål om få kvartaler, før kurverne vender for andelsboligerne, fordi priserne har oplevet enorme stigninger og holdt prisen uden samme fald, der har kendetegnet andre boligtyper.

Ifølge Home er salgstiderne på andelsboliger på vej ned, fordi de sættes til priser, der kan konkurrere med tilsvarende ejerlejligheder.

Men prissætning og vurdering af en andelsbolig kan være kompliceret.

”Det ene køb, der ser billigt ud, kan reelt være dyrere end et andet køb, hvis eksempelvis den bagvedliggende gæld i andelsboligforeningen er højere,” påpeger Niels Carstensen.

Han gør også opmærksom på, at den bagvedliggende gæld spiller en stor rolle, fordi andelsboligforeninger ikke kan fratrække renter i skat, som enkeltpersoner kan. Dermed slår rentestigninger på for eksempel er variabelt forrentet lån hårdere igennem i en andelsboligforening end for en boligejer.