For dyre lån til andelsboligejere

Op mod 400.000 danskere i andelsboliger må leve med boliglån til overpris.

Foto: Arkivfoto: Jan Jørgensen. Efter en forhandling med banken er det lykkedes at bringe renten på andelsboliglån væsentligt ned.
Læs mere
Fold sammen

De betaler ofte en unødvendig høj rente, fordi de ikke er i stand til at dokumentere over for deres bank, hvor meget deres bolig reelt er værd, skriver Politiken.

Hvis banken får dokumentation for boligens reelle værdi, kan renten blive sat voldsomt ned. Det viser en undersøgelse, som en advokat med speciale i andelsboliger har gennemført for Politiken.

I en andelsboligforening, som har deltaget i undersøgelsen, betaler beboerne 7-8 procent i rente på deres boliglån, men efter at eksperten har gennemgået foreningens økonomi og dokumenteret boligernes reelle værdi, er bankerne nu klar til at give lån ned til 5,25 procent i rente.

»For almindelige mennesker er det umuligt at gennemskue en andelsboligs økonomi. Selv bankerne har svært ved det, så de tager høje renter for en sikkerheds skyld. Men så snart banken har sikkerhed for, hvad den giver lån til, kan man få lave renter«, siger en af landets førende eksperter, advokat Allan Thomsen til Politiken:

»Hvis vi konservativt skønner, at renten i gennemsnit kan sættes 1,5 procentpoint ned for alle andelshavere i Danmark på den her måde, så sparer danskerne 450 millioner kroner i rente om året«, siger Allan Thomsen til Politiken.

I Forbrugerrådet er man overrasket over, hvor meget det er lykkedes at presse prisen ned på andelsboliglån ved at give bankerne bedre dokumentation.

»En forskel på omkring 2 procentpoint på et lån er ekstremt meget. Det viser, at som situationen er i dag, kan man simpelthen ikke fastsætte og sammenligne andelsboligers værdi, hverken indbyrdes eller med ejerboliger. Det er et problem, at man ikke har sat en fast standard for, hvordan det skal gøres - loven trænger til at blive revideret«, siger cheføkonom Carsten Holdum fra Forbrugerrådet til Politiken.

Efter at være blevet foreholdt Politikens undersøgelse vil Venstre og Socialdemokraterne nu tage sagen op med økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K). Det har ikke været muligt at få en kommentar fra ministeren.