PFA: Medvind fra centralbanker kan ophøre i år

Den medvind, som centralbankernes lempelige pengepolitik har givet til finansmarkederne de seneste år, kan komme under pres i 2016.

Den medvind, som centralbankernes lempelige pengepolitik har givet til finansmarkederne de seneste år, kan komme under pres i 2016. Det vurderer seniorstrateg i PFA Rasmus Pilegaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vurderer seniorstrateg i PFA Rasmus Pilegaard.

- Siden 2009 har den ekstremt lempelige pengepolitik været i stand til at dæmme op for de økonomiske usikkerheder og udfordringer i perioden.

Hver gang uroen har bredt sig på de finansielle markeder, har centralbankerne haft et finansielt sikkerhedsnet spændt ud under dem i form af nulrenter og QE (obligationskøb eller kvantitative lempelser, red.), men det vil centralbankerne ikke på samme måde have fremover, siger Rasmus Pilegaard i en kommentar.

Han mener, at de store nedture på de internationale aktiemarkeder i august og december sidste år og i januar i år varsler en ny periode, hvor centralbankerne i Europa og USA ikke længere er så entydige medspillere på aktiemarkederne.

Selv om usikkerhed om Kina har spillet ind på flere af nedturene, er en væsentlig forklaring også, at markedet har svært ved at fordøje udsigten til amerikanske renteforhøjelser. Dermed fjernes noget af den støtte, der siden finanskrisen har sikret stort set uafbrudt fremgang på aktiemarkederne.

- Aktierne har siden 2009 befundet sig i et bull-marked (opadgående trend, red.), og det har igennem lang tid kunnet betale sig at tage risiko på aktier frem for at satse på det mere sikre med obligationer. Her i begyndelsen af 2016 er denne optrend mere udfordret, end den har været på noget tidspunkt siden 2009, siger seniorstrategen.

Han noterer også, at en stor del af fremgangen på aktiemarkedet i USA er sket gennem virksomhedernes aktietilbagekøb. Det lave renteniveau har gjort finansieringen billigere, og de lave renter har samtidig været god for virksomhedernes indtjening.

- Men virksomhedernes gæld er stigende, og det kan fremadrettet lægge et låg på virksomhedernes tilbagekøb, anfører han og forudser, at det vil reducere efterspørgselen efter aktier og svække væksten i indtjeningen per aktie og således vende de seneste mange års dynamik omkring aktietilbagekøb fra positiv til negativ.