Storinvestor vil satse stort på hoteller på Nordhavn

En af landets største investorer overvejer massive investeringer i hoteller. PFA har købt halvpart i kommende hotelhøjhus i Sønderborg og regner i øjeblikket på flere projekter på Nordhavn.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I jagten på nye investeringer i ejendomme overvejer PFA Pension, landets største private pensionspengetank, flere steder at investere i hoteller – blandt andet på Redmolen på Nordhavn, kun et stenkast fra PFA-hovedsædet.

Her havde selskabet fremskredne planer om at bygge nyt domicil, tegnet af stjernearkitekten Bjarke Ingels, men prestigeprojektet var i høj grad tidligere topchef Henrik Heidebys opfindelse og blev droppet, kort efter at Allan Polack var tiltrådt som ny PFA-boss.

Siden har PFA jagtet en stor kontorlejer, der vil bo på en af hovedstadens mest eksklusive adresser helt ud til vandet og med metro næsten til døren. Men nu er også helt andre ting i kikkerten.

»Vi overvejer at bygge hotel på grunden og taler med tre-fire operatører, som allerede er i landet. Vi har ikke besluttet noget endnu, men regner på tingene,« siger ejendomsdirektør Michael Bruhn til Berlingske Business.

Sonderingerne går på et stort hotel med mindst fire stjerner. Og på nabogrunden kan et mindre hotel med for eksempel tre stjerner komme på tale.

Hoteller har medvind

Hvis PFA Pension går ind i en hotelinvestering, bliver det som ejer af bygningerne og uden direkte kobling til driften.

Hotelbranchen i København bliver ved med at vokse – dels med nye hoteller og hotelkæder, dels ved at udbygge og udvide eksisterende overnatningssteder. Årsagerne er blandt andet en langsigtet, international tendens med øget turisme og særlige styrker i København med mange konferencer og krydstogtsgæster, der indleder eller slutter turen her, ofte kombineret med et par overnatninger.

Hvis PFAs hotelsonderinger bliver til byggeri og virkelighed, vil det ikke være første gang. For få uger siden var Michael Bruhn nemlig med til første spadestik i Sønderborg, hvor PFA ejer 50 procent i et Henning Larsen-tegnet hotelbyggeri med 190 senge fordelt på 19 etager.

»Vi skyder omkring 150 millioner kroner ind i projektet, som bliver på op imod 600 millioner kroner inklusive belåning. Vi ledte egentlig ikke efter danske hoteller, men fik en henvendelse fra Bitten & Mads Clausens Fond, som vi i forvejen samarbejder med. Så regnede vi nærmere på det og vurderede, at det var en attraktiv investering, blandt andet i kraft af en lang driftskontrakt på 15 år,« fortæller Michael Bruhn.

Fonden, som udspringer af den lokale Danfoss-koncern, var med til at bygge indkøbscentret Borgen i Sønderborg, og her trådte Michael Bruhn og PFA ind som medinvestor for et års tid siden. Det førte så til makkerskab om hotellet, som skal drives af den tyske Rinc-kæde og får både spa-afdeling og konferencefaciliteter på de i alt 24.800 kvadratmeter. Det svarer til lidt over tre fulde fodboldbaner.

Planer på Amager

Ud over byggeriet i Sønderborg og de mulige planer på Nordhavn går PFA også med hotelovervejelser på Amager.

Her købte PFA sidste år en stor portefølje af tidligere SAS-bygninger fordelt på flere adresser, og på et areal tæt på lufthavnen arbejder PFA med projektet Tårnby Towers med boliger eller måske hotel, tæt på alle flyene og tæt på metro ind til centrum.

Desuden er en del af PFAs godt 30 milliarder kroner store investeringer i mursten placeret i udenlandske fonde, som har skudt penge i hoteller.

Få pensionspenge i hoteller

Selv om pensionskasserne bugner af penge og jagter mursten – med afkast højere end obligationer og mere stabile end aktier – så er kun få investeringer landet i hotelbranchen, der er præget af ret få store kæder. Blandt undtagelserne er norske KLP, der ejer et Scandic-hotel i Aarhus og investerer i et kommende Scandic-hotel i Kødbyen på Vesterbro i København.

Og så ejer ATP Falconer-komplekset på Frederiksberg, men her har Radisson Blu-kæden opsagt lejemålet, fordi hotellet ikke er stort nok til at sikre effektiv drift efter dagens standard.