Ny chance for lejere med andelsambitioner

Mange boligudlejere er i økonomisk krise, og et krak kan give lejerne mulighed for at overtage ejendommen.

Kommer en udlejningsejendom på tvangsauktion, kan det åbne en dør for de lejere, der ønsker at danne en andelsboligforening. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Liselotte Sabroe

Når en ejer af en udlejningsejendom indgår aftale om at sælge til en anden part, har lejerne ifølge lovgivningen ret til at stifte en andelsforening og overtage ejendommen til de samme vilkår. Reglen gælder dog ikke ved tvangsauktioner, men i de formentligt mange tilfælde, hvor realkreditinstituttet vil stå som køber ved tvangsauktionen, kommer der en chance til, når de skal sælge ejendommen videre.

Realkredit Danmark vil sætte ejendommene til salg gennem Home Erhverv, som man naturligt samarbejder med. Man vil ikke direkte prøve at overtale lejerne til at købe.

»Men,« fastslår kreditchef Michael Hermansen, »når der er en tilbudspligt, lever vi selvfølgelig op til det.«

Realkredit Danmark har gennem nogle år været forskånet for tvangsauktioner på boligudlejningsejendomme. Men det betyder også, at man ikke har så megen aktuel erfaring med det. Tiden og markedet vil vise, hvordan situationerne bedst bliver håndteret.

I første omgang, når Realkredit Danmark overtager en ejendom, sætter man Datea til at administrere den, og Michael Hermansen vil ikke udelukke, at man i første omgang beholder nogle af ejendommene og venter på bedre tider.

»Det er jo ikke nogen hemmelighed, at markedet er meget dårligt for øjeblikket, og vi må gøre det, vi finder optimalt,« anfører han.

Læs også: København kommer først ud af boligkrisen

Noget andet er, at når først en ejendom er blevet overtaget af realkreditinstituttet, er der ikke længere samme krav til, at en ny køber kommer med egenkapital.

Realkreditinstituttets interesse er først og fremmest, at det oprindelige lån bliver honoreret. I princippet kan det derfor også ske, at en køber kan slippe helt uden at lægge penge på bordet – blot han betaler terminerne. Det er dog ikke udgangspunktet.

»Når vi videresælger en overtaget boligudlejningsejendom, er det som udgangspunkt med en sædvanlig 80 procents belåning, hvor restkøbesummen dækkes enten af anden finansiering eller egenfinansiering. Der kan dog være enkeltstående tilfælde, hvor vi – ud fra en samlet vurdering af sagen og køber – lader køber helt eller delvis overtage det bestående lån, selv om belåningen herved øges,« siger Michael Hermansen.

Læs også: Lejlighedspriser banket fire år tilbage