Forskere: Usaglige EU-regler giver højere renter til boligejere

Titusindvis af danske boligejere skal betale mere i rente på deres realkreditlån, fordi EU den 1. oktober indførte nye regler.

Foto: Niels Ahlmann Olesen

Men der er ingen saglige argumenter for, at dansk realkredit er blevet omfattet af reglerne, som i nogle tilfælde har mere end fordoblet renten på realkreditlån, skriver Finans.

Det fastslår en gruppe forskere fra CBS (Copenhagen Business School), som for første gang har gennemført en undersøgelse af det danske realkreditmarked i forhold til EU?s nye regler, den såkaldte LCR-regulering.

»Vores forskning viser, at små danske realkreditserier er lige så likvide som store serier. Der er derfor ikke et sagligt belæg for den klassificering af danske realkreditobligationer, som LCR-reguleringen har indført,« siger lektor Jens Dick-Nielsen fra CBS, som er en af de tre forskere bag undersøgelsen.

EU?s LCR-regler har opdelt obligationsserier i tre grupper ud fra deres volumen. Kun de største serier betragtes som meget likvide, og de øvrige får en dårligere klassificering. Det gør dem mindre attraktive for investorer, som derfor kræver en højere rente på i snit 0,15 pct. Det giver danske boligejere en ekstraregning på ca. 100 kr. om måneden efter skat pr. 1 mio. kr. i lån.

Professor Jesper Rangvid fra CBS har ikke været med til at lave undersøgelsen, men han bakker forskernes konklusioner op.

»Reguleringen bør ændres,« siger Jesper Rangvid.

De danske realkreditselskabers interesseorganisationer Realkreditrådet og Realkreditforeningen er enige i, at der ikke er sagligt belæg for EU?s ændrede regulering af dansk realkredit.