Boligrenterne bliver i dybfryseren

Den Europæiske Centralbank sænkede torsdag sin indlånsrente til det laveste niveau nogensinde. Det har udskudt en dansk renteforhøjelse og sikrer danske boligejere adgang til nulrente i mindst et år mere.

Kartoffelrækkerne i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph

Danske boligejere står i den helt usædvanlige situation, at de kan få penge for at låne penge. Og ifølge realkreditinstitutternes prognoser forbliver renten på det historisk lave niveau i mindst et år mere.

Torsdag sænkede Den Europæiske Centralbank, ECB, sin indlånsrente, mens Danmarks Nationalbank fastholdt sine renter. Samlet set udskyder det en dansk renteforhøjelse endnu mere, vurderer chefanalytiker i Nykredit Tore Stramer.

»Isoleret set bidrager den bløde pengepolitiske pakke fra ECB til at bremse valutaudstrømningen ud af Danmark en smule – men heller ikke mere end det. Der er dermed også udsigt til, at Nationalbanken fortsat vil kunne nedbringe valutareserven over de kommende måneder. Det er Nationalbanken bestemt ikke utilfredse med. Der er dog ingen tvivl om, at en selvstændig renteforhøjelse fra Nationalbanken er rykket langt ud i fremtiden. Vi skal formentlig helt hen til afslutningen af 2016, før Nationalbanken vil begynde at hæve de ledende renter igen,« vurderer han.

Det stemmer overens med de prognoser, som de danske realkreditinstitutter har udarbejdet for rentens udvikling. I landets største realkreditinstitut Nykredit kan økonomerne se en F1-rente på 0,2 procent frem til udgangen af 2016, mens Realkredit Danmark regner med en F1-rente på kun 0,1 procent til og med næste år.

Begge renter er i realiteten negative, men en såkaldt kursskæring på op til 0,3 procent trækker den samlede ydelse lige op over nul.

Kursskæringen fratrækkes som gebyr, hver gang flekslånet refinansieres.

I Nordea Kredit er der lukket for at udstede F1-lån. Men som de andre realkreditinstitutter tilbyder Nordea Kredit som erstatning et såkaldt kortrentelån baseret på en seksmåneders rente kaldet Cita-renten. Den vil ifølge chefanalytiker i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann ligge på minus 0,4 ved udgangen af 2015 og minus 0,2 ved udgangen af næste år – inklusive omkostninger.

Fortsat lave renter

Prognoserne er dog lavet inden torsdagens rentesænkning fra ECB. Således er Realkredit Danmarks prognose udarbejdet den 17. november.

»Der er lagt op til fortsat lave renter på et års sigt. Det gælder især for de allerkorteste renter, altså flexrenterne, hvor vi forventer, at det nuværende lave niveau holder frem til udgangen af 2016. Retter vi blikket mod fastforrentede lån, så er der også udsigt til fortsat lave renter, dog med en pil opad over 12 måneders sigt. Grunden til det er, at hvor de korte renter i højere grad læner sig op ad de pengepolitiske beslutninger i ECB, og hvor økonomiens tilstand her og nu har større betydning, så baserer de lange renter sig i højere grad på de længere udsigter for økonomien og renteændringer i USA – hvor vi venter en renteforhøjelse på 0,25 procentpoint ved rentemødet 16. december,« skriver økonom i Realkredit Danmark Sonia Kahn.

Dermed er der udsigt til, at renteforskellen imellem den korte og lange rente vil forøges lidt over det kommende år. Og det får Sonia Kahn til at anbefale boligejere og virksomheder der overvejer at skifte til fastforrentede lån at slå til nu.