Finansrådet: Regningen for nye krav ender hos boligejere

De danske banker står til at skulle rejse 85 mia. kr. i ny kapital, såfremt nye, internationale krav bliver gennemført uændret.

Ifølge Finansrådet vil regningen primært ende hos boligejerne og Finansrådets direktør, Ulrik Nødgaard, udtaler, at det uden tvivl vil lægge et opadgående pres på bidragssatserne. Samtidig freder Nødgaard bankernes udbyttefest. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Ifølge Finansrådet vil regningen primært ende hos boligejerne og Finansrådets direktør, Ulrik Nødgaard, udtaler, at det uden tvivl vil lægge et opadgående pres på bidragssatserne. Samtidig freder Nødgaard bankernes udbyttefest.

Det skriver Dagbladet Børsen.

- Kapitalen må enten komme via bidragssatser, højere gebyrer eller renter i banken, effektiviseringer, udstedelse af aktier eller ved at tilbageholde dividender. Selv om dette eventuelt er krav, der skal gælde efter 2019, er det noget, bankerne vil kunne starte forberedelserne på allerede næste år, siger Jesper Rangvid, professor i finansiering ved Copenhagen Business School.

De nye krav er under udarbejdelse af Basel-komitéen i Schweiz. Som udkastet ser ud nu, så vil reglerne tvinge bankerne til at sætte flere penge af til selv de sikreste lån. Komitéen ønsker på nuværende tidspunkt at indføre et gulv under, hvor lav risikoen på et lån kan vurderes. Ulrik Nødgaard og Jesper Rangvid er enige om, at det er en uhensigtsmæssig form for regulering, da den fratager bankerne incitamentet til at lave risikostyring og lave en vurdering af lånets risici.