Fart på boligmarkedet: »Det gælder om ikke at lade sig rive med af stemningen«

Foto: Boliga Selvsalg.dk Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Har vi rent faktisk brug for den ekstra bil - eller er det ren komfort?

Får vi brugt en båd, eller bliver det bare endnu en ting i udstyrsparken, der skal vedligeholdes?

Er det virkelig i lige dette område, vi vil sætte hele boligopsparingen og vågne op hver morgen, eller skal vi fortsætte boligjagten?

Dyrt er ofte lig med en lidt længere tænketid - men når det kommer til det glohede boligmarked i og omkring København, er der ikke altid tid til at sove særlig længe på beslutningen.

Helt nye tal fra Boliga.dk viser nemlig, at de huse, der lige nu ligger til salg i Tårnby, Dragør, Gladsaxe og København blot har været udbudt i tre måneder eller mindre. Hvilket for alle fire kommuners vedkommende er en korte liggetid end på samme tid sidste år.

»Går man med en drøm om at købe en bolig i et område, hvor liggetiderne er presset i bund, gælder det om ikke at lade sig rive med af stemningen,« siger Jacob Isaksen, der er boligmarkedsanalytiker hos Nykredit.

»Selvom liggetiderne er lave, sættes der stadig rigtig mange boliger til salg i og omkring hovedstaden. Ryger en bolig for næsen af en, bør man, i stedet for at presse sin økonomi til det yderste, have is i maven, til den helt rigtige bolig dukker op.«

Københavns nærmeste topper

På listen over landets korteste liggetider skal der ikke mere end en halvgod geografisk sans til for at kunne konstatere, at alle de kommuner, der er repræsenteret med de laveste liggetider, alle ligger i området ganske tæt på København.

Øverst ligger vestegns-kommunerne sammen med flere af de kommuner, der ligger tættest på hovedstaden.

Dernæst følger en stribe af de attraktive Nordsjælland-postnumre, der bl.a. tæller Gentofte, Hørsholm, Furesø, Rudersdal, Roskilde, Hillerød og Fredensborg, hvor de huse, der for øjeblikket er til salg, i gennemsnit har tilbragt lidt over 4,5 måneder på markedet.

»De korte liggetider, som vi ser i og omkring København, skal blandt andet ses i lyset af, at efterspørgslen på boliger er steget her i flere år. Det har været med til at tømme hylderne for salgsopstillinger, og da efterspørgslen fortsat er høj, øger det presset på boligmarkedet og reducerer liggetiderne,« siger Jacob Isaksen til Boliga.

»Omvendt ser vi i andre dele af landet, at til salg-skiltene fortsat fylder rigtig meget i landskabet. Her er boligefterspørgslen samtidig lav, og denne kombination er så med til at give lange liggetider.«

Den første kommune på listen, der ikke har hjemme på Sjælland er - måske ikke så overraskende - Aarhus.

Her har de huse, der for øjeblikket er udbudt til salg, i gennemsnit været på markedet i 141 dage.

Knapt så godt ser det ud i Lemvig og Struer, hvor de villaer, der pt er udbudt til salg, i gennemsnit har tilbragt omkring 600 dage på markedet.

Se hvor længe husene ligger til salg i din kommune her