Væbn dig med tålmodighed: Her ligger husene til salg i mere end et år

Det kan være en ekstremt frustrerende oplevelse at sidde med en bolig til salg i lang tid. En af faktorerne, der afgør hvor hurtigt et hus bliver solgt er geografien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan være svært at bevare tålmodigheden, når ferien står for døren, og varmere himmelstrøg venter. Når kagen i ovnen har fået hele alrummet til at dufte, men der stadig er tid tilbage på timeren. Og ikke mindst også når huset skal sælges, og man allerede står med det ene ben ude af døren.

Visse steder i landet er ventetiden, på at hussalget bliver endeligt, væsentlig længere end de sidste langtrukne dage og minutter til ferien eller kagen er klar.

Er huset til salg i kommuner som Ærø, Lemvig, Struer, Thisted, Fanø, Lolland, Sønderborg, Jammerbugt eller Tønder, kræver det nemlig, at man som sælger har iført sig den særligt udvidede tålmodighedshat.

Helt nye tal fra Boliga viser nemlig, at alle de huse, der ligger til salg i disse kommuner her midt i september, i gennemsnit har været udbudt til salg i mere end 500 dage – altså næsten 17 måneder.

- Søger man bolig i områder, hvor liggetiderne er lange er der nogle aspekter, som man bør være opmærksom på, siger Jacob Isaksen, der er boligmarkedsanalytiker i Nykredit.

- Skyldes de lange liggetider manglende efterspørgsel i området, eller ligger der en anden årsag bag? En forurenet grund eller en ringe kvalitet på boligen kan eksempelvis føre til en lang liggetid.

Kortere liggetider

Mens Ærø er den kommune, der med et gennemsnit på 625 dage har de længste liggetider, er der flere af udkantskommunerne, der har reduceret liggetiden fra september sidste år til nu.

På Samsø er liggetiden således nedbragt fra et gennemsnit på 364 dage den 12. september 2016 til blot 206 dage i år.

Og på Læsø er den tid, hvor sælgerne skal kigge på et til salg-skilt plantet i forhaven, faldet fra 681 dage til 435 dage.

Samme flotte kurve har også et par sjællandske kommuner været med på. I Dragør og Ringsted er liggetiden således i løbet af det seneste år faldet med henholdsvis én og to måneder. Hvilket ifølge tal fra Boliga.dk svarer til fald på 31 og 38 procent.

- Man skal huske på, at der bag gennemsnitstal for en kommune også er huse med kortere liggetider. Man skal således ikke forvente, at alle huse i kommunerne er til salg i flere år, og at sælgerne umiddelbart er villige til at give et stort afslag på udbudsprisen, siger Jacob Isaksen.

Se hvor længe husene ligger til salg i din kommune her.