Tvangsauktion: Velhavere slipper med skrækken

Er pengekassen tom - så tom at dem, der har lånt dig penge til dit bolig-køb, ikke kan blive betalt, får det ofte konsekvenser.

Er pengekassen tom - så tom at dem, der har lånt dig penge til dit bolig-køb, ikke kan blive betalt, får det ofte konsekvenser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Ballund

Ifølge hjemmesiden itvang.dk, der annoncerer begærede tvangsauktioner, går der typisk seks til ni måneder fra betalingen overskrides, til en ejendom havner på tvangsauktion.

Men selvom auktionen er offentliggjort, og datoen er sat, kan man helt indtil fogedretten åbner døren til retssalen nå at afværge tvangs-handlen.

Og det sker særligt i én bestemt del af landet, viser helt nye tal fra Boliga.dk.

Frederiksbergs retskreds er det sted i landet, hvor fogedretten kan afblæse alarmen over flest tvangsauktioner - her er det nemlig hele 49 procent, af de tvangsauktioner, der skulle have være afholdt siden begyndelsen af 2014, der er blevet afblæst.

Derefter følger en stribe af de øvrige hovedstads retskredse: Lyngby, København, Glostrup og Helsingør - hvor ejerne af mere end hver tredje tvangsbegærede ejendom også slipper med skrækken.

»De områder, hvor der bliver aflyst mange tvangsauktioner, er generelt meget populære steder at købe huse, så her kan man ofte få solgt sin ejendom i almindelig handel, inden den ender på tvang. I udkantsområderne kan man godt have noget sværere ved at få huset solgt,« siger Trine Peters, der er daglig leder for tvangsauktionssiderne Itvang.dk og Tvangsauktioner.dk.

»Derudover er det også velhavende områder, hvor folk ofte har en friværdi i deres hus, som de har mulighed for at låne i og betale restancerne,« siger hun.

Yderområder i bund

Mens minimum 30 procent af de tvangsauktioner, der er blevet begæret i retskredsene omkring København, ikke er blevet gennemført, er det noget sjældnere, at tvangsauktionerne trækkes tilbage i yderområderne.

I Svendborgs retskreds - der dækker hele den sydøstlige del af Fyn - og i Herning retskreds- der strækker sig ud til Vesterhavet og ned over Ringkøbing Fjord - er det således kun 13 procent af alle de begærede tvangsauktioner, der bliver afværget.

I Svendborg betyder det, at der siden januar 2014 er afholdt 381 tvangsauktioner, mens der i samme periode er afholdt 290 i Herning.

Det sted i landet, hvor der i løbet af de senere år er afholdt absolut flest tvangsauktioner, er dog ved fogedretten i Nykøbing Falster, hvor der i løbet af de seneste tre år er afholdt 866 tvangsauktioner.

Se hvor mange tvangsauktioner der bliver begæret og aflyst i dit område her

*Boliga har opgjort antallet af begærede 1. auktioner i alle landets retskredse og sammenholdt dette med antallet af aflyste tvangsauktioner.